Atenție, șoferi! S-a schimbat legea. Mașina poate fi ridicată pe loc dacă faceți această greșeală

Codul Rutier va suferi noi modificări importante, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Executiv în data de 28 iunie. Printre aceste modificări se numără și eliminarea necesității semnăturii unui martor pe procesele verbale întocmite de polițiști.

Codul rutier a suferit noi modificări / foto: Pixabay
Codul rutier a suferit noi modificări / foto: Pixabay

Astfel, în situațiile în care faptele sunt înregistrate cu mijloace audio-video de către agenții contravenționali, nu va mai fi necesară prezența unui martor în procesul-verbal.

De asemenea, nu va mai fi necesară aplicarea procedurii ulterioare de comunicare a actului constatator sau de afișare a procesului-verbal. Aceste schimbări vizează simplificarea și eficientizarea procesului de sancționare a contravențiilor.

Codul Rutier s-a modificat: Imobilizarea și ridicarea Vehiculelor

Conform noilor prevederi, în cazul în care un conducător auto refuză să se supună testării pentru consumul de alcool, vehiculul acestuia va fi imobilizat sau chiar ridicat. Aceleași reguli se aplică și pentru testarea anti-drog.

Dacă nu poate fi asigurată pe loc conducerea vehiculului de către o altă persoană, varianta ridicării vehiculului devine obligatorie.

O altă noutate este introducerea unui sistem pentru mutarea vehiculelor parcate corect, cu scopul de a facilita intervențiile de urgență și de a proteja viața și bunurile publice sau private.

Totodată, conducătorii de biciclete și trotinete electrice care refuză testarea pentru consumul de alcool sau substanțe psihoactive vor fi sancționați conform noilor reglementări.

Codul Rutier s-a modificat: Eliberarea dovezii înlocuitoare a permisului 

În cazul comiterii infracțiunii prevăzute la articolul 3361 din Codul Penal, permisul de conducere va fi reținut fără drept de circulație.

Aceasta se aplică șoferilor, instructorilor sau examinatorilor implicați în accidente cu victime. Dovada înlocuitoare a permisului de conducere se va elibera în aceste situații fără drept de circulație.

De asemenea, suspendarea înmatriculării vehiculului va fi menținută pentru o perioadă continuă de 9 luni sau 3 ani, în funcție de gravitatea cazului, exceptând vehiculele de interes istoric pentru care perioada de suspendare a înmatriculării este de 10 ani.

Aceste modificări sunt menite să îmbunătățească siguranța rutieră și să responsabilizeze conducătorii auto, potrivit Capital.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net