Americanii au ocupat Deveselu înarmaţi cu lopeţi!
„How do you do?" sau „How old are you?" sunt două întrebări la care localnicii din Deveselu - Olt au învăţat să răspundă încă de acum un an. În aşteptarea începerii lucrărilor la scutul antirachetă, mulţi localnici s-au apucat să ia lecţii de engleză.
În 2011, la aflarea veştii că soldaţii americani vor construi în comuna lor una din cele mai moderne baze din lume, zeci de localnici din Deveselu s-au apucat să studieze intensiv engleza. Ieri, pe uliţa centrală, printre bătrâni ieşiţi cu vaca la păscut puteau fi văzuţi şi tineri care discutau, cică, în limba unchiului Sam. Erau "absolvenţii" cursurilor de engleză care vroiau să se laude cu cele învăţate. Nici nu e de mirare că ieri s-a vorbit mai mult engleza la Deveselu: oaspeţi de seamă din România şi SUA au participat la inaugurarea lucrărilor la viitorul scut antirachetă, care va deveni operaţional la sfârşitul anului 2015.
La ceremonie au participat numeroşi demnitari români şi americani, printre care preşedintele Traian Băsescu şi James Miller - adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare a SUA
În prezent, la faţa locului au fost amplasate doar o parte a dormitoarelor militarilor americani ce îşi vor efectua stagiul aici. Un hangar recent ridicat este plin nu cu avioane sau alte echipamente militare, ci cu materiale de construcţie: saci de ciment, schele, cutii etc.
Drumurile din incinta bazei de la Deveselu au fost doar acoperite cu nisip şi aşteaptă betonarea. În incinta bazei de la Deveselu se vor găzdui "interceptori tereştri", un nume pompos pentru rachete de interceptare tip SM-3 tip Block IB, aceştia urmând să devină operaţionali la finele anului 2015, când, de fapt, se estimează că întreaga bază militară va fi pe deplin funcţională. Numărul americanilor care îşi vor desfăşura activitatea în interiorul bazei militare de la Deveselu după finalizarea lucrărilor va fi de aproximativ 500.
O parte din absolvenţii cursurilor de engleză organizate la Deveselu
Click!spune
Pentru amenajarea bazei militare, Congresul american a alocat 265 milioane de dolari, iar guvernul român aproape nouă milioane de lei pentru investiţii într-un sistem de canalizare şi reţea de apă potabilă pe 16,4 kilometri, o staţie de epurare şi drumul de acces de aproape 640 de metri spre unitatea militară.