Ana-Maria Ciauşu, mărturii din infernul COVID-19, după 10 zile de spitalizare: «Iese foc din mine»
Ana-Maria Ciauşu, secretarul-general al PNL Olt, se află de 10 zile la spitalul din Slatina, deşi iniţial a vrut să se trateze acasă. Ea a povestit despre efectele devastatoare, în primul rând pentru psihic, ale COVID-19 şi despre nevoia ca pacienţii să fie ajutaţi să-şi înţeleagă experienţa.
A ajuns la spitalul din Slatina în noaptea de 14 spre 15 iulie, după ce iniţial a vrut să se trateze acasă. Nu avea simptome şi a hotărât că ar fi nedrept să ocupe, în spitalul şi aşa suprasolicitat, un pat care poate ajuta un alt pacient. După 10 zile de tratament, Ana-Maria Ciauşu încă nu a scăpat de efectele COVID-19. A decis să vorbească despre întreaga experienţă, asumându-şi eventualul val de critici. La acest moment e încă în spital, cu tratament. „Nu-mi pasă absolut deloc (n.r. – de critici). Sunt atât de asumată şi de împăcată şi de motivată să fac lucrul ăsta, fie şi pentru un singur om care ar crede, încât nici un fel de comentariu nu mă va afecta”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ana-Maria Ciauşu. Deşi sunt pacienţi care se confruntă cu forme uşoare ale bolii, şi care descriu totul ca pe o viroză obişnuită, sau nici măcar atât, Ana-Maria Ciauşu s-a confruntat cu ceva mult mai complicat.
„Cefalee extrem de puternică. Şi sunt asociate simptomele de COVID cu cele care reprezintă efectele adverse ale medicamentelor. Nişte dureri de cap înfiorătoare. Până să scoată, acum 2 zile, Plaquenil-ul, după C-Fort şi Dexa, pe venă, nu văd la 1 m în faţa ochilor. Îţi ies ochii din orbită, îmi arde pielea, faţa. Iese foc din mine, şi-mi curg ochii, şi, în secunda 2, palpitaţii. Dexa dă stare de sensibilitate excesivă, Kaletra şi Plaquenil m-au secerat din picioare. M-au secerat în pat, stând. Ameţeală completă, leşiuială completă, stomacul, ficatul, le simţi în dinţi, de durere, de umflătură, de contractare, de nervi. Nasul, congestionat de nu intră un fir de aer, de asta am pus şi Bixtonim. Asta te sufocă, asta e senzaţia. Dar nu te sufocă nimic. Presiunea mare pe piept, foarte mare. Tuse, când expectorantă, când seacă... Acum nu le mai resimt la fel de rău, după ce am scos Plaquenil-ul. Dar în continuare durerea de cap, tusea, dar nu la fel de frecventă, presiunea pe piept, le mai simt”, a descris pacienta tabloul bolii pe care încă o traversează.
Flash News
- Teste. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 20.085 de teste pentru coronavirus, iar 40 la sută dintre acestea au fost făcute la cerere, conform datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică. Ieri, pentru a doua zi consecutiv, în România au fost raportate peste 1.000 de noi cazuri de COVID-19, mai exact 1.112.
- Creșteri. Brașov este județul cu cele mai multe cazuri de noi îmbolnăviri COVID-19 în ultimele 24 de ore, respectiv 113. Acesta este urmat de Argeș, cu 106, și București, cu 101. 68 de cazuri noi au fost confirmate la Bacău, 59 la Galați, 54 în Dâmbovița și 50 în Ialomița. Celelalte județe au raportat sub 50 de cazuri. Două județe nu au raportat nici un caz nou. Este vorba de Satu Mare și Covasna. Giurgiu a raportat un singur caz nou, Sălaj 2, iar Tulcea 3.
- Criză. Reprezentanții Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, cea mai mare unitate sanitară din judeţul Prahova, spun că se confruntă cu o situaţie ‘’dramatică’’ din cauza lipsei de personal. Probleme majore sunt la ATI, la Unitatea de Primiri Urgenţe, dar şi la Secţia de Interne, două focare de boală fiind acum active la două secţii ale spitalului care, de altfel, sunt închise.
- Amenzi. Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 735 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 100.450 de lei.
- Telverde. Atenție la sursele de informare. Specialiștii vă sfătuiesc să luați în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apelați pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.