Antropologul Vintil─â Mih─âilescu a murit la 68 de ani dup─â o lung─â suferin╚Ť─â

22 martie 2020
image
Vintil─â Mih─âilescu (1951-2020)foto: George Popescu (Poqe)

Vintil─â Mih─âilescu a murit la v├órsta de 68 de ani, dup─â o lung─â lupt─â cu boala. Diagnosticat cu leucemie, reputatul antropolog a suferit un transplant de celule stem anul trecut, ├«ntr-un spital din Fran╚Ťa.

Anun╚Ťul mor╚Ťii antropologului Vintil─â Mih─âilescu a fost f─âcut pe pagina de Facebook a publica╚Ťiei Scena9.

ÔÇŁVintil─â Mih─âilescu (1951-2020).

Dup─â o lupt─â lung─â ╚Öi epuizant─â cu boala (despre care a ╚Öi scris, cum altfel, o carte), antropologul ╚Öi profesorul Vintil─â Mih─âilescu a ├«ncetat din via╚Ť─â.

Este o pierdere uria╚Ö─â pentru societatea pe care ne-a ajutat de at├óte ori s-o cunoa╚Ötem ╚Öi s-o ├«n╚Ťelegem mai bine, mai atent, mai nuan╚Ťat. Multora dintre noi ne-a fost profesor, iar datorit─â lui, antropologia a devenit ├«n Rom├ónia ultimelor decenii un teren mult mai viu ╚Öi o unealt─â mult mai ├«ntrebuin╚Ťat─â. R─âm├óne, ├«ns─â, ├«n urm─â, o munc─â uria╚Ö─â, pe care ne-a ├«mp─ârt─â╚Öit-o tuturor cu generozitate, ╚Öi pentru care ├«i suntem foarte recunosc─âtori.

Drum bun, domn' profesor!ÔÇŁ

Vintil─â Mih─âilescu, directorul departamentului de Sociologie de la SNSPA

Specializat ├«n etnopsihologie, identitate ╚Öi etnicitate ╚Öi studiul comunit─â╚Ťilor, Vintil─â Mih─âilescu a absolvit Facultatea de Psihologie a Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti ├«n 1974.

Vintil─â Mih─âilescu a fost profesor universitar doctor ┼či directorul departamentului de Sociologie al Facult─â┼úii de ┼×tiin┼úe Politice din ┼×coala Na┼úional─â de Studii Politice ┼či Administrative din Bucure╚Öti.Diagnosticat cu leucemie, profesorul a fost supus unui transplant de celule stem ├«n vara anului trecut, la spitalul din Besan├žon. Familia sa a reu╚Öit s─â str├óng─â cei peste 200.000 de euro necesari interven╚Ťiei, cu ajutorul oamenilor inimo╚Öi care s-au implicat ├«n campania umanitar─â.Vintil─â Mih─âilescu a fost colaborator permanent al publica╚Ťiei ÔÇŁDilema vecheÔÇŁ. Red─âm aici un fragment dintr-un articol dedicat sim╚Ťului umorului.

ÔÇŁExist─â deci o definitorie estetic─â social─â ├«n adev─âratul sim╚Ť al umorului, purtat cu elegan╚Ť─â ╚Öi discre╚Ťie ├«n societate. Frumuse╚Ťea acestuia const─â tocmai ├«n faptul c─â r├«sul este un comportament ├«n care toat─â lumea are de c├«╚Ötigat: pe tine te lini╚Öte╚Öte, te face s─â te sim╚Ťi mai bine ╚Öi, pe moment cel pu╚Ťin, te pune la ad─âpost de nerostitele angoase; pe ceilal╚Ťi ├«i amuz─â ╚Öi, mai mult, m─âcar pe moment, ├«i face ╚Öi pe ei s─â uite de propriile necazuri ╚Öi de dificult─â╚Ťile vie╚Ťii ├«n general. Ca mecanism de ap─ârare, umorul ╚Ťine deci, ├«ntr-adev─âr, de ÔÇ×afiliereÔÇť, ├«n m─âsura ├«n care, pentru a te ap─âra pe tine, trebuie s─â treac─â mai ├«nt├«i prin ceilal╚Ťi, printr-o ÔÇ×afiliereÔÇť cu al╚Ťii. Mai mult, cu c├«t ├«i faci pe ceilal╚Ťi s─â se simt─â mai bine, cu at├«t te sim╚Ťi ╚Öi tu mai bine: este un cerc virtuos, o spiral─â pozitiv─â; incon╚Ötient, poate chiar involuntar, este un comportament etic! Tocmai de aceea, nu este moral s─â te folose╚Öti de umor pentru a te pune pe tine ├«n valoare, dis-pre╚Ťuindu-i pe ceilal╚Ťi; ╚Öi, ├«n aceste cazuri, nu mai este nici un mecanism de ap─ârare, ci un banal mecanism de domina╚Ťie!ÔÇŁ

cub bianca dragusanu gabi badalau animat gif
BeFunky collage (19) jpg
anca turcasiu jpg
BeFunky collage (18) jpg
bianca dragusanu gabi badalau jpeg
dorian popa cu un pahar de sampanie in mana jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
kate middleton jpg
646x404 jpg
image png
apple 1853337 1280 jpg
examen bac jpeg
BeFunky collage (21) jpg