Anul în care toate școlile din România vor avea un catalog electronic național! Interviu EXCLUSIV cu ministrul Educației

#Exclusiv Click!

Din anul 2029, toate școlile din România vor avea un catalog electronic național. Într-un interviu în EXCLUSIVITATE pentru Click! și adevărul.ro, Ligia Deca a declarat: „nu se vor trece doar notele. Va fi un sistem de management școlar care să permită și partea de secretariat și cea de raportări și comunicarea cu familia". 

Ligia Deca Foto: INQUAM PHOTOS Octav Ganea
Ligia Deca Foto: INQUAM PHOTOS Octav Ganea

În școli va fi introdus catalogul electronic național

Andreea Burnar„Ce ne puteți spune despre digitalizare? Și vreau să vă întreb la acest capitol despre catalogul național."

Ligia Deca: „Catalogul electronic este unul dintre elementele majore pe care le vom include pe POCIDIF. O să avem un catalog electronic național, dar nu va fi doar catalog. Adică nu se vor trece doar notele. Va fi un sistem de management școlar care să permită și partea de secretariat și cea de raportări și comunicarea cu familia. Acest sistem să fie interconectabil cu ceea ce școlile folosesc deja. Sunt peste 2.000 de școli în această situație. A crescut numărul lor."

„Termenul final este anul 2029" 

Cele 2.000 de școli care acum au catalog electronic sunt incluse în această categorie de școli-pilot, dar momentul în care îl vom avea pe cel național vor fi incluse toate. Vom avea acest catalog electronic. Termenul final din POCIDIF este 2029, dar eu îmi doresc să avem catalogul mult mai repede. Vom aplica în următoarele luni cu un concept integrat, tocmai pentru a da acces tuturor școlilor la o astfel de platformă. Datorită faptului că avem atât de multe școli care au deja astfel de sisteme, am ușurat, de exemplu, partea de birocrație.

Adică multe documente care până acum se produceau în format fizic, acum pot fi stocate electronic. De exemplu, portofoliul profesorului. Notele se pot stoca electronic și la finalul anului se face și acea parte de printare și arhivare ca să existe pentru siguranță", a explicat Ligia Deca. 

Noutăți cu privire la digitalizarea evaluărilor 

„Am permis, de exemplu, ca acele consilii de administrație, ședințele cu părinții să se poate desfășura și hibrid sau online. Depinde de situația fiecărei școli. Încercăm să beneficiem de tehnologie și să învățăm din pandemie. Ce a funcționat atunci să încercăm să păstrăm. Am digitalizat evaluarea. Anul trecut, a fost primul an în care Evaluarea Națională, Bacul și definitivatul și titularizarea s-au desfășurat cu o corectură digitală.

Asta însemna, de exemplu, că nu mai mutăm lucrările dintr-un județ în altul pentru corectură. Am eliminat cu ocazia asta erorile umane de tipul adunării punctajelor parțiale pe borderou, pentru că lucrul ăsta se întâmplă automat, se face de către platformă", spune ministrul Educației. 

„Din 2025, vom permite ca înainte de contestație, elevii să-și poată vedea lucrarea"

„De asemenea, de anul viitor, vom permite ca înainte de contestație, elevii să-și poată vedea lucrarea, adică să poată să vadă ce au făcut și să decidă dacă este sau nu nevoie spre contestație. Într-adevăr, e un lucru în plus. Ne mai ajută și pe noi această digitalizare, pentru că acum putem vedea pentru prima dată care sunt tipurile de subiecte unde elevii au o problemă în procent mare. Asta înseamnă că ceva se întâmplă acolo, că o competență nu este formată. Atunci trebuie insistat la consultările între profesori, la cercurile metodice, pentru a insista pe zonele unde se pare că elevii noștri, dintr-un motiv sau altul, nu reușesc să atingă subiectul respectiv, să-l rezolve cu succes. 

Și avem în lege să avem o evaluare standardizată. Asta nu înseamnă că avem itemi doar cu a,b,c, înseamnă că standardizăm nivelul itemilor și ne dorim să avem o testare națională în fiecare an, pentru a vedea din timp care sunt golurile și pentru a putea interveni în așa fel încât să nu ajungem la Evaluarea Națională de clasa a 8-a ca să vedem că există. 33.30 Din păcate, am mai văzut că există diferențe de două-trei puncte între media generală din gimnaziu și probele de la Evaluarea Națională. 33.40 Așa știm din timp atunci când apare un semnal de alarmă și putem să intervenim pentru fiecare copil", a concluzionat ministrul Educației. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Valentina Aldea 3  jpeg
Mihaela Bilic dieta jpg
ras al khaimah jpg
ursi panda hong kong profimedia jpg
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
georgescu partide jpg
banner prețuri targ png
image
actualitate.net
image
actualitate.net