Anul școlar s-ar putea prelungi. Ce spune ministrul Educației
Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că încheierea anului școlar s-ar putea prelungi cu o săptămână, în funcție de datele medicale care vor apărea pe parcurs. Decizia finală va fi luată împreună cu Ministerul Sănății, dar și cu cei din Comitetul de Urgență și se va ține cont în primul rând de siguranța copiilor. Pe de altă parte, la revenirea din vacanța de Paște, cursurile online vor deveni obligatorii.
Ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat într-o intervenţie telefonică la Digi 24 că până în acest moment nu s-a luat nicio decizie cu privire la revenirea elevilor în băncile şcolilor. Ministrul Educației a anunțat și mai multe variante ale reînceperii cursurilor în sălile de clasă.
Ministrul Monica Anisie a spus că revenirea elevilor la cursuri se va face treptat şi că se ia în calcul înjumătăţirea numărului de elevi din clase. Aceste variante au fost discutate în timpul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.
Anisie a precizat, de asemenea, că există un scenariu în care s-ar putea prelungi cu o săptămână cursurile.
„A fost o întâlnire de lucru, am prezentat ce se întâmplă în statele UE şi am prezentat care sunt planurile celorlalţi miniştri din UE şi am adus în discuţie şi modalitatea în care am putea reveni în curând la cursuri, dar fac o precizare, trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranţă copiilor noştri. Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie una prudenţa, controlată şi treptată şi în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi şi profesori”, a declarat Monica Anisie la Digi24.
15 elevi în clasă
Ministrul Educației a mai afirmat, întrebată dacă se ia în calcul reluarea cursurilor cu clase înjumătăţite şi maxim 15 elevi că este posibilă și o astfel de variantă: „Da, bineînţeles că ne gândim în orice stat, orice ministru a spus că trebuie să luăm în calcul că prezenţa elevilor la cursuri să nu cumva să înrăutăţească situaţia imbolnavirilor”, a spus Monica Anisie
O altă variantă luată în calcul este reluarea şcolii în primul rând pentru anii terminali. „Au luat în calcul specialiştii din minister mai multe variante, inclusiv această, ne-am gândit cu precădere la aceşti elevi care au examene”, a mai spus ministrul Educației
Ministrul a reamintit că decretul privind încetarea situaţiei de urgenţă se termină pe 16 mai. "Cred că este bine să precizez că tot Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ne va spune când este timpul să revenim la cursuri, când este momentul când vom fi în siguranţă. Trebuie să ne gândim cu toţii la sănătatea elevilor, studenţilor, cadrelor didactice.", a mai explicat Anisie.
Cursurile online, obligatorii
Pe de altă parte, la revenirea din vacanța de Paște, cursurile online vor deveni obligatorii.
În privința duratei unei lecții online, ministrul Anisie spune că profesorii vor stabili această durată de la caz la caz, dar specialiștii recomandă ca lecția să dureze 40-50 de min.
Elevii pot fi notați, iar nota poate fi trecută în catalog.
După ce se vor stabili datele pentru BAC, elevii vor afla și datele pentru examenele la facultate.
Ministerul Educației a anunțat că vine în ajutorul facultăților. Astfel, acestea vor putea susține anumite examene și online
În legătură cu înscrierea la o facultate din străinătate, au fost demarate discuții cu omologii din acele țări.
Şcolile s-au înschis în 11 martie.
Citește și:
Ministrul Educației a anunțat când se va da Bacalaureatul și Evaluarea Națională în 2020