Anul școlar va fi mai lung? Anunțul de ultimă oră al ministrului Educației

Ultima actualizare:

Ministrul Educației anunță schimbări importante în structura anului școlar. Astfel, elevii ar putea începe mai devreme cursurile, în septembrie, și ar putea sta mai mult decât până acum.

Ministrul Sorin Cîmpeanu analizează posibilitarea prelungirii anului școlar
Ministrul Sorin Cîmpeanu analizează posibilitarea prelungirii anului școlar

15 septembrie ar putea să nu mai reprezinte un reper pentru elevii din România. Sorin Cîmpeanu analizează posibilitatea prelungirii anului școlar. Ministrul Educației a declarat, la Digi24, că școala ar putea începe mai devreme și s-ar putea termina mai târziu față de cum decurgeau lucrurile în mod obișnuit în România.

„Ar putea începe mai devreme, posibil între 3 și 11 septembrie și ar putea să se termine mai târziu. Va fi o perioadă de cursuri mai lungă, nu vă pot spune acum”, a dezvăluit ministrul Cîmpeanu, la Digi24.

Ministrul a evitat să ofere însă mai multe detalii despre aceste modificări, care ar urma să fie analizate de specialiști în perioada următoare.

Care este structura anului școlar în alte țări din Europa

Un raport din 2018 arăta că 12 țări europene școala începe în prima săptămână din septembrie, iar în 10 țări școala începe la mijlocul lunii septembrie. În cea de-a doua situație se află mai multe țări din sud-estul Europei, cum sunt Cipru, Grecia, Italia, Portugalia sau Bulgaria.

În Austria, Germania, Spania, Italia, Olanda și Elveția, începutul și sfârșitul anului școlar variază de la o regiune la alta. În Germania, cu toate că 1 august este data oficială pentru începutul anului școlar, în realitate școala începe între 3 august și 12 septembrie, în funcție de decizia fiecărui land.

În Europa, școala se termină în general între sfârșitul lui mai și prima jumătate a lunii iunie. În cele mai multe dintre țări cursurile se termină la mijlocul lui iunie. Durata vacanței de vară variază semnificativ.

Elevii din unele landuri din Germania, Olanda, Marea Britanie și Liechtenstein au 6 săptămâni de vacanță de vară . Elevii din Letonia și Portugalia ( ciclurile secundare) au 13 săptămâni de vacanță de vară. Copiii din Italia au între 12 și 14 săptămâni de vacanță de vară, iar cei din Bulgaria 15 săptămâni.

De obicei, vacanțele de vară sunt mai scurte în acele țări unde unde elevii au mai multe vacanțe în timpul anului școlar.

O nouă materie de studiu pentru elevii din România

Începând cu anul școalr 2023-2024, elevii români vor studia ”educația pentru mediu”. Legea care prevede introducerea acesti noi materii de sutdiu a fost promulgată de președinteel Klaus Iohannis.

Legea care prevede apariția noii materii școlare legate de protecția mediului înconjurător a intrat în vigoare luni, după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și apariția în Monitorul Oficial.

Potrivit inițiatorilor, învățământul primar (clasele 1-4) ”este locul potrivit pentru a introduce educația de mediu. Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii”. 

”Această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European (Green Deal) adoptat de Comisia Europeană”, a declarat deputatul liberal Ionuț Sorin Banciu, inițiatorul legii, potrivit Mediafax.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net