Anunțul disperat de angajare al „domnului Cucu”, în căutare de medici: „Nu dau bani, dar dau de lucru”
Șeful secţiei de pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani a ajuns să caute colegi printr-un anunț neobișnuit pe rețelele sociale, în încercarea de a atrage pediatri într-un spital județean grav afectat de lipsa personalului. „Bună seara. Sunt Domnul Cucu. Nu dau bani dar dau de lucru,” așa începe apelul disperat al medicului, sperând că abordarea inedită va aduce mai multe răspunsuri decât anunțurile oficiale, ignorate de luni de zile.
Un anunț disperat
„Bună seara. Sunt Domnul Cucu. Nu dau bani dar dau de lucru. Aşa că dacă sunteţi medici pediatri specialişti, primari sau rezidenţi anul V, caut să angajez la spitalul judeţean „Sf. Pantelimon” Focşani. Avem libere 3 posturi în secţie şi 2 în ambulator. Remuneraţie mică, după buget Mulţumesc”, acesta este mesajul postat de șeful secţiei de pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani.

„Păi au fost mult mai multe anunţuri de cea mai mare seriozitate, la care nu s-a uitat nimeni, bănuiesc, nu am primit niciun feedback, în decurs de 7-8 luni de când căutăm noi oameni pentru Secţia de pediatrie”, a explicat medicul Ionuț Albu, potrivit News.ro.

La ora actuală, doar trei pediatrii sunt nevoiți să facă față unui număr mare de pacienți, în condițiile în care linia de gardă este susținută cu ajutorul unor medici din alte spitale. Problema nu este nouă, dar soluțiile întârzie să apară, iar sistemul public nu pare capabil să atragă forță de muncă nouă.
Remunerație mică, muncă multă
„Remuneraţie mică, după buget. Mulţumesc”, a scris medicul în anunț, subliniind direct una dintre principalele probleme: salariile și plata gărzilor.
„“Noi avem nevoie de 3 medici în secţie, iar doi în Ambulator, 5 medici ne-ar trebui ca să avem şi noi formatul complet.
Este asigurată linie de gardă non stop în Pediatrie cu sacrificiul nostru şi al câtorva medici care vin din exterior, de la alte spitale, lucrează în alte spitale şi vin să ne ajute cu gărzile”, a explicat medicul pentru sursa citată.
În medie, între 40 și 60 de copii sunt consultați zilnic în timpul săptămânii, iar în weekend numărul se dublează. Totul revine pe umerii unui număr insuficient de specialiști, iar gărziile sunt slab plătite.
„O gardă de săptămână este în jur de 600 de lei la medic primar, la medicul rezident este în jur de 300 de lei, o gardă. O gardă de weekend este în jur de 1000 de lei, o gardă de sâmbătă are cele mai multe ore, 24 de ore de weekend, duminica sunt 16 ore de weekend şi restul de săptămână, cum ar fi, de la 12 noaptea, luni”, a explicat șeful secției.
Prin comparație, în sistemul privat, acești bani pot fi obținuți mult mai ușor, fără stresul și volumul mare de muncă dintr-un spital de urgență.
Anunțul a avut efect
„La vreo jumătate de oră după ce am pus anunţul m-a abordat cineva şi chiar a fost o surpriză foarte plăcută, este medic rezident momentan la Iaşi şi mi-a promis că o să ne ajute”, a spus medicul.
Totuși, realitatea este că spitalele de provincie se confruntă cu o criză acută de personal.
„Eu dacă aş fi tânăr acum şi aş vrea să lucrez într-un spital, aş vrea totuşi să mi se ofere şi nişte facilităţi, tinerii de obicei au şi ei nevoile lor, au nevoie de locuinţă de serviciu, au nevoie de o primă de instalare, au nevoie de o decontare de transport eventual, dacă nu sunt din localitate, cu care să-i mai ajutăm pe lângă salariul pentru munca prestată. A doua chestie ar fi plata gărzilor. Am văzut în alte spitale, la un număr de gărzi, 3, 4, 5 mai multe, să primeşti o primă, în funcţie de performanţa fiecăruia.”, a explicat medicul.