Anunțul important al meteorologilor înainte de ciclon. „Temperaturile vor scădea cu 19 grade. Posibil să emitem cod roșu de furtuni"

Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a emis un avertisment important cu privire la fenomenele extreme care se preconizează pentru România în zilele următoare. În cadrul unei ședințe operative, aceasta a explicat că începând de duminică se așteaptă o schimbare bruscă a vremii, marcată de o scădere dramatică a temperaturilor cu până la 19 grade, împreună cu ploi torențiale și furtuni severe.

Ploaie. Foto: arhiva.
Ploaie. Foto: arhiva.

Scăderi bruște de temperatură și fenomene extreme

Conform prognozei actualizate de ANM, după o perioadă de căldură intensă în sudul țării, cu maxime de 33-34 de grade Celsius, duminică va avea loc o răcire accentuată a vremii, în special în regiunile intracarpatice. Temperaturile vor scădea la 15 grade în aceste zone, iar în sud-est nu vor depăși 22 de grade.

Această schimbare bruscă de temperatură va fi cauzată de un ciclon format în Marea Mediterană, care va aduce cu sine instabilitate atmosferică severă, inclusiv furtuni puternice. „Este un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de aer foarte cald, ceea ce înseamnă fenomene meteorologice extreme”, a declarat Elena Mateescu.

Coduri galbene și portocalii de ploi torențiale

Avertizările pentru precipitații încep să fie emise încă de vineri, când sunt prognozate ploi abundente în zonele de vest și nord-vest ale României. În aceste regiuni, cum ar fi Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei, cantitățile de precipitații vor atinge 30-40 l/mp, iar ANM este pregătită să emită un cod galben în aceste zone.

Începând de duminică și până luni, situația se va înrăutăți pe întreg teritoriul țării, existând riscul emiterii de coduri portocalii și, posibil, chiar coduri roșii. „Cele mai mari cantități de apă, între 60-80 l/mp, posibil peste 90 l/mp, le așteptăm în Oltenia, Muntenia, și Carpații Meridionali și de Curbură”, a adăugat Mateescu.

Posibil cod roșu de furtuni

Dacă precipitațiile vor acumula cantități de peste 100 l/mp într-un interval scurt de timp, ANM ar putea emite avertizări nowcasting de cod roșu. Aceasta este o măsură rară, care se aplică atunci când există un risc ridicat de inundații și distrugeri majore din cauza precipitațiilor masive și a furtunilor.

Există o probabilitate foarte mare de a avea cantități care să depășească valorile de 100 l/mp, fie să dublăm avertizarea generală cu coduri roșii, fie să emitem un cod roșu de la început pentru Oltenia, Muntenia și Carpații Meridionali și de Curbură”, a avertizat șefa ANM.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Elisabeta la tort, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
durere de burta_shutterstock 1969566202 jpg
image png
image png
danemarca pexels jpeg
femeia pahar apa jpeg
ceai somn jpg
dafin jpg
Mic dejun FOTO shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net