Anunțul zilei: se schimbă banii! De când am putea fi plătiți în euro

Ultima actualizare:

Se schimbă banii? De când am putea fi plătiți în euro? Eurobarometru arată că 72% dintre unguri doresc adoptarea monedei euro. În clasament urmează România (71%), Polonia (55%), Suedia (54%), Bulgaria (49%) și Cehia (44%).

71% dintre români își doresc introducerea monedei euro Foto: Shutterstock
71% dintre români își doresc introducerea monedei euro Foto: Shutterstock

Ce spun oamenii despre adoptarea monedei euro

 Conform ultimului sondaj efectuat de Eurobarometru, în statele membre ale UE care nu au adoptat încă moneda euro, majoritatea populației (60%) consideră că moneda unică are un efect pozitiv asupra ţărilor membre care o folosesc deja, a precizat Comisia Europeană într-un studiu publicat luni. 

Sondajul a fost realizat, în aprilie 2023, în cele șase state membre din afara Zonei Euro care s-au angajat legal să adopte moneda euro, și anume: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Conform sondajului, majoritatea respondenților consideră că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (53%) și pentru ei personal (56%).

71% dintre români își doresc introducerea monedei euro

Sprijinul pentru introducerea euro este cel mai mare în Ungaria (72%) și România (71%), urmate de Polonia (55%), Suedia (54%), Bulgaria (49%) și Cehia (44%). Cu excepția României, se poate spune despre toate țările enumerate că cel puțin jumătate dintre respondenți se simt bine informați cu privire la euro, iar 83% au declarat că au utilizat bancnote sau monede euro.

Proiectul de act normativ ce urmează să fie prezentat ar urma să stabilească cadrul juridic necesar. Acest proiect va fi negociat timp de mai multe luni cu statele membre şi cu Parlamentul European.

Despre euro digital

Euro digital generează, înainte de toate, incertitudini alimentate de campaniile de dezinformare. Pe reţelele sociale au apărut zvonuri că se intenţionează eliminarea banilor numerar pentru a „permite o supraveghere generalizată a cetăţenilor”, prin intermediul controlului achiziţiilor şi tranzacţiilor lor financiare.

Cu toate acestea, moneda electronică nu va fi decât o opţiune de plată suplimentară, care va completa numerarul. Stocat pe un card sau pe telefonul mobil, euro digital va oferi o opţiune de plată care va conserva anonimatul.

Euro digital nu va înlocui numerarul, iar cetăţenii europeni vor fi liberi să îl utilizeze sau nu", a precizat, săptămâna trecută, François Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE. Va avea aceleaşi caracteristici ca banii lichizi şi va garanta respectul vieţii private, a mai spus el într-o conferinţă organizată la Paris.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net