România nu îndeplinește, nici acum, criteriile pentru adoptarea monedei euro

Ultima actualizare:

România mai are mult de muncă pentru a ajunge să adopte moneda euro, iar țara noastră nu se află nici măcar printre cele care îndeplinesc criteriile de convergență și factorii suplimentari.

Aceasta este concluzia Comisiei Europene, care, în urma evaluărilor efectuate privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență, a prezentat că România nu este eligibilă pentru adoptarea monedei euro.

Această concluzie este prezentată în Raportul de convergență din 2022, care a evaluat progresele realizate de alte țări din Europa de Est și Nord, printre care se numără: România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Suedia și Croația - aceste state se află în afara zonei euro, dar s-au angajat, din punct de vedere juridic, să adopte moneda euro. 

Citește și Leul pierde teren în faţa euro şi dolarului. Ce înseamnă asta?

De asemenea, raportul Comisiei Europene arată, în mod special, că România nu are o legislație care să fie pe deplin compatibilă cu regulile prevăzute în Articolul 13 din Tratatul privind funcționarea UE.

Printre altele, România nu îndeplinește nici criteriul de stabilitate a prețurilor, a finanțelor publice, criteriul cursului de schimb și nici criteriul de convergență a ratelor dobânzii pe termen lung. 

Vezi și Salariul minim pe economie se majorează! Ce se întâmplă cu angajații în șomaj tehnic

Ce avantaje ar avea România dacă ar trece la moneda euro

Moneda euro este prevăzută să elimine costurile fluctuațiilor cursului de schimb. Așadar, consumatorii și companiile private din zona euro sunt protejați de împotriva eventualele fluctuații costisitoare de pe piețele valutare. 

În traducere liberă, dacă o întreprindere achiziționează un produs din străinătate, aceasta este nevoită să schimbe leii în euro, să achiziționeze produsul în euro, iar mai apoi, să facă demersurile necesare pentru a valoriza produsul în lei.

Înainte de introducerea monedei euro la nivel european, schimburile valutare și tranzacțiile între țări presupuneau costuri și riscuri mult mai mari, în condiții lipsite de transparență. 

Astfel, utilizarea unei monede unice facilitează activitatea economice și investițiile, reducând foarte mult costurile, alături de multe alte beneficii comasate într-un raport al Comisiei Europene.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net