Leul pierde teren în faţa euro şi dolarului. Ce înseamnă asta?
Leului românesc nu rage, ci toarce timid. Moneda națională se prăbușește pe zi ce trece în fața euro și a dolarului. Scăderea leului în fața principalelor monede va provoca un dezastru în economia românească, care se va reflecta în piața de consum. Adică alte scumpiri.
Leul care toarce
Leul și-a luat avânt spre prăpastie. Moneda națională a României a fost cotată de BNR la un raport de 4,9479 lei/un euro, iar dolarul american a ajuns la o cotație de 4.6866, o creștere uriașă, având în vedere că, în urmă cu doar un an, un dolar abia trecea timid de 4 lei/unitate.
De altfel, dolarul a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, așa cum arată rapoartele analiștilor economici. Perioada pozitivă pe care moneda americană o traversează e datorată unui cumul de factori economici și geopolitici. Printre aceștia se numără lockdown-urile din China și războiul dintre Rusia și Ucraina.
1 euro = 5 lei
Analiștii economici prognozează că leul va depăși în curând pragul psihologic de 5 lei. Vestea nu e deloc îmbucurătoare. Un curs valutar modificat vine cu o serie de consecințe nefaste asupra românilor.
Scumpiri și iar scumpiri
Orice creștere a monedei euro în fața leului înseamnă...alte scumpiri. Asta deoarece prețurile la utilități și abonamentele la telefonie sunt calculate în euro. Astfel, românii se vor trezi că lună de lună sunt obligați să scoată și mai mulți bani din buzunar.
Citește și: Românii s-au săturat de scumpiri. Încep protestele în fața Guvernului
Totodată, creșterea euro va duce la o explozie a prețurilor la imobiliare. Contractele de vânzăre pentru apartamente, case și terenuri sunt stabilite în euro, cu echivalarea plății la cursul din ziua în care este semnat contractul.
Românii care doresc să ia un credit imobiliar pentru a-și achiziționa o locuință vor fi nevoiți să ceară mai mulți bani de la bancă și să plătească rate lunare mai mari, pe măsură ce euro își va continua ascensiunea fulminantă estimată de analiști.
Citește și: Ratele la bănci vor exploda! Ce se întâmplă cu programul Prima Casă
Devalorizarea monedei naționale duce și la creșterea chiriilor și a ratelor pentru creditele contractate în alte valute.
Cine se bucură de creșterea euro
Nu toată lumea privește cu îngrijorare la veștile de pe piața de capital. Cei care dețin depozite în euro se bucură la gândul că moneda unică europeană ar putea trece de 5 lei anul acesta. Asta deoarece un euro mai puternic în fața leului înseamnă bani mai mulți în depozitele bancare.
Totodată, cei care au economii în dolari, lire sau euro sunt încântați de devalorizarea monedei naționale. Însă ce câștigă din mere, ei ar putea da...pe pere. De ce? Pentru că avalanșa scumpirilor provocate pe piață de prăbușirea leului în fața monedelor internaționale va fi resimțită în buzunarele tuturor.
Citește și: Dezastru pentru românii cu rate: ROBOR a sărit de 5%. Click! te învață cum să plătești rate mai mici
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!