Dezastru pentru românii cu rate: ROBOR a sărit de 5%. Click! te învață cum să plătești rate mai mici
Luna mai începe cu o veste proastă pentru românii cu rate la bănci. ROBOR a depășit pragul psihologic de 5%, atingând astfel cea mai mare valoare din ultimii 9 ani.
Românii care au luat credite de la bănci înainte de luna mai a anului 2019 au observat că, de la începutul anului, ratele s-au majorat cu câteva sute de lei. Acum, pe fondul creșterii ROBOR, sunt așteptate noi scumpiri.
La începutul anului 2022, indicele ROBOR era calculat în jurul valorii de 3%. Astăzi a fost stabilit de BNR la 5.01%. Astfel, în doar 5 luni, indicele a crescut cu două procente. Este cel mai mare ROBOR înregistrat în ultimii nouă ani. Spre comparație, în urmă cu un an, ROBOR era cotat la doar 1.59%
Citește și Topul scumpirilor la început de an. Previziunile specialiștilor
În condițiile în care specialiștii financiari prognozează că ROBOR va continua să crească și ar putea ajunge la valori mai mari de 6% până la sfârșitul anului, oamenii caută cu disperare soluții pentru a nu plăti rate mai mari chiar și cu 1000 de lei pe lună, într-un context în care România se confruntă cu scumpiri în lanț, atât la energie și gaze, cât și la alimente și combustibili.
Cum să scapi de ROBOR
Dacă ai un credit la bancă trebuie să știi că ai la dispoziție o soluție prin care poți plăti rate chiar și cu 50% mai mici decât valorile actuale. Ca să scapi de ROBOR, în cazul în care ai un contract de credit ipotecar, poți solicita băncii de la care ai luat banii să schimbe indicele de calcul al ratei și, în loc de ROBOR, să treci la IRCC.
Actuala valoare trimestrială a IRCC este de 1.86%. Deși nici noul indice nu a fost scutit de majorare, fiind cotat în ultima ședință BNR la 4.05%, analiștii financiari anunță că acesta va rămâne sub pragul la care este calculat zilnic ROBOR-ul de către BNR.
În situația în care ai un credit Prima Casă, migrarea de la ROBOR la IRCC se face doar cu acordul băncii. Pentru asta, e necesar să mergi la banca de unde ai contractat împrumutul și să depui o cerere de refinanțare a creditului ipotecar. Banca va analiza dosarul și are obligația de a-ți răspunde în maxim 60 de zile.
Dacă întrunești condițiile necesare, după semnarea noului contract ratele vor fi calculate luând în calcul indicele nou, IRCC. Astfel, ar trebui să plătești rate mai mici cu câteva sute de lei/lună.
Ce sunt indicii ROBOR și IRCC?
Indicele ROBOR e folosit pentru a calcula ratele creditelor contractate de români înainte de luna mai a anului 2019. ROBOR este calculat, în fiecare zi, de către BNR, ca media aritmetică a ratei dobânzilor la care primele 10 bănci din țara noastră sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte instituții bancare.
Citește și Ai credite în lei? Iată ce se întâmplă cu ratele! Indicele Robor la 3 luni este la cel mai mic nivel
La finele anului 2018, în plin scandal cauzat de creșterea ROBOR, care trecuse la vremea aceea de pragul de 3%, guvernul a decis să intervină printr-o ordonanță de urgență, adoptată în 2019. OUG 19/2019 a fost introdus ca modificare a OUG 114/2018, stabilind ca noul indice IRCC să se aplice tuturor împrumuturilor cu dobânzi variabile acordate începând cu luna mai a anului 2019. Noul indice e calculat pe baza mediei aritmetice a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior. Acesta s-a menținut constant la valori cu mult mai mici decât cele ale ROBOR.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!