Marcel Ciolacu, anunţ despre voucherele de 50 de euro. Uite cum poți avea acces la tichete

Ultima actualizare:

Valul de scumpiri din ultima perioadă pune tot mai mari probleme românilor cu venituri mici. De mai multe luni, Guvernul promite că va emite tichete pe hrană pentru a-i ajuta pe oameni să facă față uriașelor majorări de prețuri. 

Liderii Coaliției de Guvernare nu par a fi conștienți de drama milioanelor de români
Liderii Coaliției de Guvernare nu par a fi conștienți de drama milioanelor de români

Românii sunt disperați

Românii sunt invadați de scumpiri. Prețurile tot mai mari la carburanți, alimente, energie electrică și gaze golesc buzunarele oamenilor. La majorările din zona comercială se adaugă și creșterea ROBOR, indice care influențează dobânda la care sunt calculate ratele. 

Actualii lideri politici dau însă semne timide că ar fi preocupați de scăderea nivelului de trai și a puterii de cumpărare din România. 

Deși au anunțat în repetate rânduri că vor implementa un pachet de măsuri care să ajute populația să facă față dezastrului economic în care se află România azi, atât premierul Nicolae Ciucă, cât și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au amânat decizia. 

Un coș de cumpărături costă acum dublu față de cât costa anul trecut
Un coș de cumpărături costă acum dublu față de cât costa anul trecut

Când se vor acorda tichetele?

Presați de protestele românilor nemulțumiți, social-democrații par a fi ajuns la un acord cu liberalii cu privire la data când vor începe să acorde vouchere în valoare de 50 de euro. Într-o declarație făcută luni dimineața (9 mai), la sediul PSD, Marcel Ciolacu a spus că voucherele vor fi emise și distribuite începând cu data de 1 iunie: 

”Este o ordonanţă. (...) Categoric, se vor primi aceste vouchere de la 1 iunie”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Cine sunt beneficiarii

Din păcate, nu toată lumea va avea acces la cardurile de hrană promise de guvernanți. 

Tichetele de hrană, în valoare de 250 de lei, vor fi trimise o dată la fiecare două luni către anumite categorii ale populației. 

Citește și: Dezastru pentru românii cu rate: ROBOR a sărit de 5%. Click! te învață cum să plătești rate mai mici

De ajutor vor beneficia doar persoanele aflate în situaţii de risc de deprivare materială sau risc de sărăcie extremă. În această situație sunt încadrați, printre alte categorii, pensionarii şi persoanele cu handicap mediu, accentuat sau grav, ale căror venituri nete lunare proprii sunt de cel mult 1.500 de lei, dar şi persoanele fără adopost şi cele care au ajutor social. 

Tichetele vor fi primite în suport electronic și vor putea fi utlizate exclusiv pentru achiziția de alimente și plata meselor calde. 

Românii eligibili vor primi voucherele la domiciliu, cu confirmare de primire, prin serviciile Poştei Române, iar valabilitatea acestora expiră la data de 31 decembrie 2022, se arată în proiectul de OUG publicat pe site-ul Guvernului. 

Beneficiarul poate utiliza tichetele sociale pe baza actului de identitate, însă nu le poate folosi pentru a le preschimba în bani. 

Câți bani sunt alocați proiectului

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat cu privire la voucherele de hrană că proiectul a intrat în circuitul de avizare. Valoarea totală a programului de ajutor al populației defavorizate este de 3.1 miliarde ron. 

Conform calculelor Guvernului, peste 2,8 milioane de români vor beneficia de voucherele pentru hrană. 

Ce măsuri au luat alte state

Măsurile luate de Guvernul României pentru a-i ajuta pe români în lupta cu prețurile tot mai mari sunt însă praf în ochi, raportat la modul în care alte state europene au decis să tempereze avântul scumpirilor. 

Spre exemplu, un raport recent al Comisiei Europene arată că România înregistrează cea mai agresivă scumpire a prețului la motorină. 

Citește și: România, campioana scumpirilor. Creștere agresivă la combustibil

În Ungaria, premierul Viktor Orban a decis plafonarea prețurilor la pompă, dar și a prețurilor la alimente de bază și gaze. Astfel, un litru de combustibil costă, dincolo de granița vestică, puțin peste 6 lei, spre deosebire de stațiile din România, unde motorina costă aproape 9 lei/litru.

În Germania a fost introdusă o reducere temporară a taxei pe carburanți, iar Portugalia a implementat un program de acordare de vouchere de până la 20 de euro/beneficiar.  

Citește și: Un bătrân din Lugoj s-a spânzurat din cauza facturii la lumină

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net