România, campioana scumpirilor. Creștere agresivă la combustibil

Ultima actualizare:

Suntem pe primul loc în UE...la creșteri de prețuri. Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană, România înregistrează cea mai agresivă scumpire a prețului la motorină. 

Comparativ cu anii trecuți, acum românii cu mașini diesel plătesc dublu pentru un plin
Comparativ cu anii trecuți, acum românii cu mașini diesel plătesc dublu pentru un plin

România, campioana scumpirilor la combustibil

Dezastrul scumpirilor continuă în România, spre disperarea românilor care privesc cu îngrijorare către autorități. La nivelul coaliției de guvernare, liderii asistă pasivi la creșterile alarmante de prețuri și...dau din umeri. Însă un raport publicat de Comisia Europeană ar trebui să le dea fiori. 

Deși suntem pe ultimele locuri în Europa la capitoul salarii, pensie minimă sau nivel de trai, statisticile arată că România se află în fruntea listei statelor cu cele mai mari scumpiri din UE. 

Citește și: Delirul din benzinării! Românii se înghesuie cu găleți, butoaie și tomberoane, pentru a lua combustibil FOTO

Raportul arată că un litru de motorină costa în luna aprilie a acestui an cu 59% mai mult decât cu un an în urmă, această scumpire, similară şi în Cehia, fiind cea mai mare înregistrată în ultimul an la nivelul UE.

Și la benzină România a înregistrat un ritm alarmant de creștere a prețurilor, raportat la media Uniunii Europene. Pe perioada monitorizată  în raport, prețul la pompă a crescut cu 39%.

Ce soluții au găsit alte țări

A trecut mai bine de jumătate de an de când prețul combustibililor a explodat. Iar afectați nu sunt doar șoferii. Mai mulți bani pentru un plin de benzină sau motorină înseamnă prețuri mai mari pentru alimente și servicii. 

Pentru a tempera valul scumpirilor, câteva state europene au intervenit în piața de carburanți cu o serie de măsuri. Cea mai dură măsură a fost implementată în Ungaria. Premierul Viktor Orban a decis plafonarea prețurilor la pompă, dar și a prețurilor la alimente de bază și gaze.
Astfel, un litru de combustibil costă, dincolo de granița vestică, puțin peste 6 lei, spre deosebire de stațiile din România, unde motorina costă aproape 9 lei/litru.
În Germania a fost introdusă o reducere temporară a taxei pe carburanți, iar Portugalia a implementat un program de acordare de vouchere de până la 20 de euro/beneficiar.

Citește și: Nu mai arunca uleiul folosit la gunoi! Uite ce poți să primești la schimb dacă îl recilezi

În România, guvernul a anunțat că va deconta 50 de bani din prețul de la pompă pentru combustibilii utilizați de transportatori. Măsura pare o glumă, în contextul în care ea nu rezolvă problema scumpirilor în lanț provocate de creșterea uriașă a prețului carburanților.

Consiliul Concurenţei a anunțat că ar putea să investigheze şi să sancţioneze benzinarii care fac speculă, însă deocamdată, în România, nu există o legislaţie care să interzică urcarea nejustificată a preţurilor. Anchetele care îi vizează pe benzinari sunt „extrem de palide”, au sesizat recent senatorii din Parlamentul României. 

„Prețurile vor continua să crească la combustibil”

Din păcate, în contextul războiului din Ucraina, a sancțiunilor și a instabilității de pe piețele internaționale, specialiștii atrag atenția că prețurile nu doar că nu vor scădea, dar nici nu vor rămâne la nivelul actual. Scumpirile vor continua și în perioada următoare, avertizează ei.

În primul trimestru al anului trecut, media barilului de petrol a fost de 60 de dolari. Anul acesta media a ajuns la peste 90 de dolari/baril. În contextul în care Comisia Europeană ia în calcul un embargo asupra importurilor din Rusia, se creează premisele pentru noi scumpiri. 

„Într-un astfel de context, sunt multiple scenarii care prevăd creşteri semnificative ale preţului ţiţeiului. Au fost vehiculate şi valori de până la 200 USD/ baril, acest nivel reprezentând un potenţial record absolut.“, avertizează Szabolcs Nemes, managing partner în cadrul companiei de consultanță Ronald Berger România, citat de Mediafax. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net