Ratele la bănci vor exploda! Ce se întâmplă cu programul Prima Casă

Ultima actualizare:

Vești proaste pentru români. După avalanșa scumpirilor, urmează apocalipsa ratelor. Banca Națională a României a decis din nou să ia o măsură dură, spre nemulțumirea datornicilor. 

Deciziile lui Mugur Isărescu îi satisfac pe bancheri, dar îi exasperează pe români
Deciziile lui Mugur Isărescu îi satisfac pe bancheri, dar îi exasperează pe români

Ședința și tunul 

Românii au ajuns să se roage cerurilor ca reprezentanții BNR să intre într-un lung concediu. Pare a fi singura șansă de a opri creșterea dobânzilor care pune o presiune uriașă pe datornici. La întâlnirea de marți, reprezentanții din Consiliul BNR au decis, pentru a patra oară în acest an, să majoreze rata dobânzii de politică monetară. 

Astfel, începând de azi, dobânda cheie care influențează indicele ROBOR și în funcție de care sunt calculate ratele cu dobândă variabilă a crescut de la 3% la 3.75%. 

În aceeași perioadă a anului trecut, dobânda de politică monetară era de doar 1.25%, 

Cum te va afecta decizia

Decizia dură luată de Consiliul BNR este aclamată de bancheri, pentru care o dobândă cheie majorată înseamnă încasări lunare mai mari provenite din creșterea ratelor cu care sunt împovărați românii. 

Însă cei care au credite la bănci privesc cu indignare și disperare către măsurile luate de BNR. În contextul avalanșei de scumpiri la produsele alimentare și non-alimentare, dar și a exploziei prețurilor la facturi și combustibil, românii sunt obligați acum să plătească sute de lei în plus în fiecare lună și pentru a-și achita datoriile către bănci. Asta în condițiile în care salariile sunt, preponderent, aceleași. 

Citește și: Salarii de vis din bani publici. Leafa de la stat i-a făcut milionari

Decizia revoltătoare a Consiliului BNR va provoca o nouă avalanșă de scumpiri care vor duce la o scădere și mai mare a puterii de cumpărare și a nivelului de trai. Astfel, din cauza deciziei BNR, românii vor fi tot mai săraci pe zi ce trece. 

ROBOR va trece de 6%

Indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate majoritatea creditelor „Prima Casă” și creditele ipotecare contractate înainte de luna mai a anului 2019 a ajuns deja la un nivel amețitor. În ultima ședință, a fost stabilit la 5,21%, în contextul în care, în aceeași perioadă a anului trecut, ROBOR era doar...1.54%.

Majoritatea românilor cu rate au observat deja că scot din buzunar cu aproximativ 500 de lei în plus, lunar, pentru a-i oferi băncilor de la care au luat credite. 

Citește și: Programul "Noua Casă" 2022 a fost aprobat. Ce trebuie să știi dacă vrei să obții un credit

În contextul în care, de la începutul anului, Consiliul BNR se ambiționează să crească constant dobânda cheie, analiștii economici preconizează că în scurt timp indicele ROBOR va sări de 6%, nivel care nu a mai fost atins de mai bine de 10 ani. 

Cel mai mare ROBOR a fost stabilit în iulie 2010, cand s-a înregistrat o rată de 7,49%. Minimul a fost în septembrie 2016, cu o rată de 0,92%. 

Începând cu 1 iulie, românii cu împrumuturi la bănci vor primi de la creditori vestea că vor trebui să scoată în plus, lunar, alți 400-500 de lei pentru fiecare rată plătită. 

Pe lângă creșterea ROBOR, și românii care au contractat în trecut un credit cu dobândă variabilă vor fi obligați să suporte povara deciziilor BNR. Chiar și indicele IRCC, adoptat de Guvernul PSD în 2019 pentru a-i elibera pe români de sub jugul ROBOR, va crește simțitor în lunile următoare.

„Vine o vreme cu bani puțini”

„Vremea ratelor mici a trecut”, e mesajul transmis de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu și unul dintre cei mei vehemenți apărători ai dreptului băncilor de a majora dobânzile după bunul plac, în detrimentul celor care cer imperios plafonarea acestora.

Citește și: Raport favorabil pentru proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la creditele de consum

Într-un interviu pentru EuropaLiberă, el i-a anunțat nonșalant pe români să se aștepte la noi majorări în perioada următoare: 

„Este firesc să crească în continuare Robor, pentru că cresc dobânzile. De aici înainte, în toată lumea, vine o vreme cu dobânzi mai scumpe, cu bani mai puțini și mai scumpi”, a declarat Adrian Vasilescu

Cum se apară Mugur Isărescu

Într-un comunicat sec remis de către presă, reprezentanții Băncii Centrale își justifică decizia de a majora din nou dobânda de politică monetară. Aceștia susțin că inflația cu două cifre și criza internațională sunt cauzele care determină o astfel de măsură nepopulară: 

„Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și utilizează instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu…”, anunță Banca Națională.

Amânarea ratelor...amânată

În contextul în care tot mai mulți români au ajuns să aleagă între a-și procura hrană sau a-și achita rata către bancă - pentru a nu-și pierde locuința - guvernanții au luat în calcul o nouă decizie prin care aceia care au probleme cu banii să poată amâna plata ratelor pentru o perioadă de până la 12 luni. O măsură similară a fost aplicată în 2020, în plină pandemie. 

Însă amânarea a fost...amânată. Deși au existat numeroase discuții dintre reprezentanții Guvernului și bancheri, nici până la această oră românii nu știu sigur dacă va exista sau nu o decizie în acest sens. 

Citește și: Marcel Ciolacu, anunţ despre voucherele de 50 de euro. Uite cum poți avea acces la tichete

O astfel de măsură ar putea fi ultima șansă a unora dintre datornici pentru a nu ajunge în stradă. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat recent că propunerea rămâne „în discuție”, dar nu a anunțat o dată concretă de când ea ar putea deveni o opțiune valabilă:

„Amânarea este bine să o faci atunci când chiar eşti în incapacitatea de a plăti ratele, pentru că implică o serie de costuri suplimentare pe care le vei suporta după amânare. Dar există tot felul de soluţii, pentru că băncile au acelaşi interes ca şi debitorul, să nu rămână cu un credit neperformant. Dacă avem o astfel de problemă îi îndemn pe toţi să meargă şi să vadă care este situaţia, iar noi rămânem cu această măsură în analiză”, a spus ministrul Finanțelor. 

Ce opțiuni au datornicii

Românii cu datorii la bănci au câteva opțiuni disponibile pentru a reuși să facă față situației. Una dintre opțiuni ar fi să solicite băncii trecerea de la ROBOR la IRCC. În cazul celor cu credite cu dobândă variabilă, o variantă ar fi negocierea cu banca, astfel încât să beneficieze de un credit cu dobândă fixă. 

Citește și: Dezastru pentru românii cu rate: ROBOR a sărit de 5%. Click! te învață cum să plătești rate mai mici

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net