BNR, majorare a dobânzii de referință la 4%. Ce alte țări se mai confruntă cu o astfel de creștere

Marţi, 10 mai, Banca Națională a României are o nouă ședință de politică monetară, unde se așteaptă ca rata de creștere a dobânzii de referință să urce la 4%.

economie jpg
BNR va raporta o creștere de 4% a dobânzii de referință

Anterior, se preconiza că creșterea dobânzii de referință va fi de 3,5%, având în vedere că pasul de creștere întâlnit până acum la BNR a fost de 0,5%.

BNR a majorat creșterea dobânzii de referință cu 1%

Din cauza problemelor întâlnite la nivel mondial, se pare că această creștere va fi majorată cu încă 0,5%, ajungând de la 3% direct la 4%. 

Citește și Veste bună pentru economiile românilor! Ce bănci au majorat dobânzile pentru depozitele în lei

Majoritatea băncilor de circulație națională au inclus, deja, această creștere a dobânzilor pe piața interbancară, unde indicele ROBOR la trei luni a ajuns, în această vineri, la 5,2%. În luna martie, inflația din România era de 10,15%, iar pentru următoarele luni, se așteaptă ca această creștere să fie de 12-13%.

De asemenea, în funcție de evoluția evenimentelor pe plan extern și de evoluția prețurilor din economie, se poate ca ea să ajungă chiar și la 15%. În acest moment, inflația se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 ani.

Probleme economice la nivel european

Acum câteva zile, Banca Naţională a Poloniei a majorat dobânda de referinţă de la 4,5% la 5,25%, o creştere sub aşteptările analiştilor, care prognozau una de până la 5,5%. În Polonia, inflaţia a ajuns în martie la 10,9%, faţă de 8,6%, în februarie.

Vezi și Ministrul Finanțelor anunță măsuri de temperare a inflației: "BNR a făcut o apreciere corectă"

Alături de România, și alte țări din zona Uniunii Europene suferă de aceste creșteri puternice. Banca Națională a Poloniei a raportat o majorare a dobânzii de referință de la 4,5% la 5,25%. Creșterea era prognozată de către specialiștii din Polonia de până la 5,5%. 

Pe lângă România, și Polonia a raportat o inflație cu două cifre, de aproximativ 10,9%. 

De altfel, și Banca Națională a Ungariei și Banca Națională a Cehiei au raportat creșteri impresionante a dobânzii de referință, de la 5,4% de la 4,4%, respectiv 5% la 5,75% în cazul Cehiei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

cub andreea antonescu png
image jpeg
Lia Bugnar
hororoscop jpg
cub cheating wife png
laura cosoi
colaj gina pistol  irina fodor png
dani otil gaggbriela prisacariu copy jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Risc seismic - sursa foto facebook Nicusor Dan
image png
ion iliescu jpeg
image png
image png
image png