Aparatul care-ți poate aduce moartea. De ce concentratorul de oxigen nu este o soluție pentru tratarea Covid acasă
Nu mai sunt concentratoare de oxigen pe piață! Speriați de pandemie, românii au golit magazinele. Unii chiar au ajuns să le închireze de pe diverse site-uri. Doar că aparatele mai rău îți fac. Dacă ai Covid și te tratezi acasă, deși saturația îți scade, medicii spun că echipamentul nu face decât să-ți păcălescă corpul că poți respira bine, doar că inima, rinichii și creierul suferă. Iar saturația scăzută poate provoca daune ireversibile sau chiar aduce moartea.
Românii au ajuns să ducă o adevărată goană după oxigen. Își fac provizii nu doar de ativirale, ci și de concentratoare de oxigen. Echipamente medicale care-i ajută pe cei cu probleme de respiraţie să-şi crească nivelul de oxigen din sânge.
Doar că fără specialiști prin preajmă își pot face mai rău. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a explicat faptul că acest aparat nu face altceva decât să păcălească corpul.
Bolnavul de Covid simte că poate respira și crede că este bine, doar că staturația de oxigen din sânge rămâne la fel de mică, astfel că organele vor fi afectate.
Medicul Beatrice Mahler: ”Ei cred că le este bine, că ajunge oxigenul la creier şi la organe, dar nu este aşa”
„Ei cred că le este bine, că ajunge oxigenul la creier şi la organe, dar nu este aşa, şi le pot ceda organe, chiar se ajunge la deces. Nici ATI-ul nu-i mai poate salva”, a atras atenția Mahler.
Click! a găsit pe site-urile de mică publicitate oferte de vânzare sau închiriere de astfel de echipamente medicale.
Un concetrator de oxigen se vinde pe OLX cu 4.240 de lei și se închiriază cu 500 de lei pe săptămână. Aparatul are între unu și 10 litri.
Pulsoximetrul, singurul aparat recomandat de medici
Singurul aparat pe care medicii îl recomandă este pulsoximetrul, care măsoară saturația de oxigen. Atunci când scade sub 90 este clar vorba despre o problemă extrem de serioasă și trebuie sunat rapid la 112.
Medicii spun că virusul este atât de înşelătoar, încât bolnavul nu simte starea de rău atunci când îi scade saturaţia şi de aceea ajunge prea târziu la spital.
Pe holurile unităților sanitare se aleargă cu tuburile de oxigen în brațe, unii pacienți fac cu rândul la aceeași mască, iar alții au ajuns să se îmbrâncească pentru o gură de aer.
Pacienții care ajung în terapie intensivă au, de regulă, afectare pulmonară de peste 90%.
Citește și: