Apicultorii români, în alertă: „Floarea-soarelui ne omoară albinele!”

Ultima actualizare:

    Apicultorii au observat că stupul se depopulează în doar câteva zile de cules
Apicultorii au observat că stupul se depopulează în doar câteva zile de cules

Apicultorii care îşi duc, în această perioadă, stupii lângă lanurile de floarea-soarelui au observat un fenomen îngrijorător – încet, încet, rămân fără albine. Un pesticid foarte puternic cu care e tratată sămânţa ajunge în toată planta, până la floare, şi omoară insectele culegătoare de polen.

Mai mulţi apicultori din Teleorman, Ialomiţa, Arad şi Constanţa se plâng că stupii lor se depopulează de la o zi la alta din cauza culturii de floarea-soarelui. „Am 68 de stupi în Teleorman, puşi lângă o cultură de floarea-soarelui. Am observat că am rămas cu foarte puţine albine culegătoare. Recunosc, au fost ploi şi vijelii care le afectează pe cele prinse afară. Însă în mod natural e imposibil să le omoare într-o asemenea proporţie. Ştim că floarea le face rău. Sunt mulţi apicultori care se plâng de acelaşi lucru. Unii au plecat în plin cules”, s-a plâns Mirel Sandu, apicultor.


    Mirel Sandu, un apicultor care a semnalat fenomenul
Mirel Sandu, un apicultor care a semnalat fenomenul

Fenomenul este confirmat de către Adrian Siceanu, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură. „Agricultorii îşi tratează sămânța de porumb, rapiţă şi floarea-soarelui cu nişte substanțe puternice,  neonicotinoide, interzise în Uniunea Europeană, însă România obţine an de an derogare. Aceste substanţe sunt eliberate treptat din sămânţă, pe măsură ce se dezvoltă planta, şi intră în circuitul ei, până la frunze, nectar şi polen. Dozele sunt foarte mici, nanogramice, însă suficiente pentru a afecta albina”, explică specialistul. Potrivit acestuia, albinele îşi pierd capacitatea de orientare, nu mai ajung la stup, murind fără a fi măcar observate. „Substanţa le afectează sistemul nervos central, le blochează sinapsele, e ca un alzheimer pentru albine. Zburătoarele nu reuşesc să mai ajungă la stup, prin urmare e mai greu să le vezi moarte. Unele, însă, ajung şi depun mierea, ceea ce e mai grav, pentru că afectează şi restul albinelor din stup şi puietul. Pierderile pot fi în timp, odată cu rezervele de hrană. Astfel, inclusiv în sezonul inactiv, apicultorul poate observa depopulări ale stupului greu de explicat. În plus, studiile arată că nenumărate alte specii de albine sălbatice sau alte insecte polenizatoare, dar și o serie de insecte benefice (așa cum sunt insectele care se hrănesc pe seama celor dăunătoare) sunt afectate, acestea fiind mult mai vulnerabile prin modul lor de viață, distrugându-se astfel echilibrul natural dintre specii”, mai spune dr. Inginer. Adrian Siceanu.


    Pesticidul cu care e tratată floarea-soarelui afectează albinele
Pesticidul cu care e tratată floarea-soarelui afectează albinele

Grav este şi că aceste neonicotinoide sunt greu de detectat în laboratoarele din România. Pentru a putea confirma prezenţa lor în floare, ar trebui duse probe în Franţa, iar analizele sunt costisitoare. „Nici albina moartă nu o vezi, nici substanţa nu se poate identifica uşor în plantă, fiind în doză foarte mică. 2015 a fost un an devastator pentru apicultorii români şi familiile lor de albine la culesul de floarea-soarelui. Se estimează că circa 100.000 de familii de albine au fost decimate chiar în timpul culesului.

Specialiştii au făcut o petiţie online, în care trăgeau un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află stupii din România. "Noi suntem, în prezent, într-un proiect de cercetare a fenomenului, am trimis probe în Franţa, aşteptăm rezultatele. Cerem de ani buni metode alternative în agricultură şi aplicarea directivei UE pentru interzicerea utilizării neonicotinoidelor pentru porumb, rapiţă şi floarea-soarelui. Apicultorii care îşi duc stupii lângă astfel de culturi îşi asumă riscurile, iar de cele mai multe ori aceste lanuri nici măcar nu sunt marcate corespunzător conform normelor fitosanitare", atrage atenţia directorul ştiinţific de la ICD Apicultură.

Apicultorii ar trebui ca imediat ce observă depopulări sau mortalități să solicite medicului veterinar prelevarea de probe de albine moarte sau muribunde și produse apicole, conform protocolului sanitar-veterinar, pentru a fi trimise cât mai repede la Laboratorul Central din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, respectiv Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară unde s-ar putea face aceste analize de neonicotinoide. O astfel de analiză costă în jur de 100 de euro şi se face pe cheltuiala apicultorului. Informații suplimentare privind simptomele intoxicațiilor pot fi gasite pe: http://www.icdapicultura.ro/extensie/analize-de-neonicotinoide/.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net