Apocalipsa pensiilor. Ce se va întâmpla din 2030 când 1,8 milioane de decreței se vor pensiona deodată

Ultima actualizare:

    Decrețeii își fac calcule de pe acum pentru viitoarea pensieFoto: Shutterstock
Decrețeii își fac calcule de pe acum pentru viitoarea pensieFoto: Shutterstock

Cine ne va mai plăti pensiile de stat? Este o întrebare pe care și-o pun mulți români, mai ales cei de vârstă mijlocie. În mai puțin de zece ani, vor ieși din activitate nu mai puțin de 1,8 milioane decreței, care se vor pensiona aproape deodată.

Sistemul public de pensii din România va întâmpina o primă mare problemă după 2030, când încep să se pensioneze decrețeii. Populația este în scădere, copii nu se mai nasc atât de mulți, iar tinerii aleg să plece în străinătate.

Cu mulți bătrâni ieșiți din câmpul muncii, cine ne va mai plăti pensiile de la stat?  În doar zece ani, aproape 1,8 milioane de români, născuţi între anii 1966- 1969, odată cu faimosul Decret 770 al dictatorului Nicolae Ceauşescu, privind interzicerea avorturilor, vor ieşi la pensie, treptat, până în 2035.

Lor li se vor adăuga alte milioane aflate deja în plată. Astfel, dacă acum proporția între salariați și pensionari este de aproape unul la unu, adică 5,5 milioane de angajați și peste 5,1 milioane de vârstnici, după 2030, indiferent care va fi rata mortalităţii şi a natalităţii, decrețeii vor schimba radical raportul.

Apocalipsa pensiilor. După 2030 vor fi 6,3 milioane de pensionari

Specialiștii spun că va fi vorba de peste 6,3 milioane pensionari, iar numărul angajaților va fi de cel mult 4,3-4,5 milioane.

”Ceea ce este extrem de îngrijorător este distribuţia vârstelor. Ea arată ca o amforă: burta, generaţia cea mai groasă care ţine greul sistemului de pensii, sunt decreţeii. În momentul în care evoluăm în timp, 2030 nu va mai arăta ca o amforă, ci ca Schwarzenegger. Şi când umerii ies la pensie, sistemul se rupe”, a explicat consultantul financiar Gabriel Biriş.

Încă de pe acum, România nu reușește să plătească pensiile din contribuții. Astfel că doar în primele opt luni ale anului trecut a acumulat o datorie externă de 108, 972 miliarde de euro. Bani care s-au dus pe asigurarea veniturilor bugetarilor și pensionarilor.

Apocalipsa pensiilor. Pilonul II este salvarea

În plus, guvernatorul Mugur Isărescu a atras atenția că economia țării nu-și poate permite majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie. Nu sunt bani!

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a spus că sistemul de pensii trebuie reformat rapid, altfel intrăm în faliment. Iar pentru asta a propus creșterea contribuției la Pilonul II, din 2021, de la 3,75%, cât este în prezent, la 5%.

Principul este ca fiecare să trăiască liniștit la bătrânețe din banii pe care-i acumulează în propriul cont și să nu aștepte ca toate contribuțiile achitate într-o viață să i se întoarcă sub formă de pensie modestă.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/dispute-pe-pilonul-ii-de-pensii-se-doreste-cresterea-contributiei-la-5-din-2021

https://www.click.ro/news/national/sindicalistii-nu-vor-contributii-mai-mari-la-pilonul-ii-pensia-nu-este-o-afacere

https://www.click.ro/news/national/cat-de-sigure-sunt-de-fapt-pensiile-private-din-romania-poti-sa-pierzi-banii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net