Aproape 4% dintre adolescenţii români au experimentat un tip de droguri
Aproape 4 la sută dintre adolescenţii români au experimentat un tip de droguri, procentul ajungând la 5,4 la sută în rândul celor de peste 14 ani. Mai mult, 42 la sută dintre adolescenţi au consumat alcool cel puţin o dată, arată un studiu prezentat marţi de Ministerul Tineretului şi Sportului şi UNICEF.
Potrivit primului studiu "Situaţia adolescenţilor din România", consumul de alcool cel puţin o dată în viaţă este mai frecvent în rândul adolescenţilor de peste 14 ani (mai mult de jumătate au consumat alcool, comparat cu 21 la sută pentru cei sub 14 ani), la băieţi (57 la sută comparat cu 27 la sută la fete) şi în mediul urban (50 la sută vs. 32 la sută în rural), scrie Mediafax.
Aproape un sfert dintre adolescenţi (23 la sută) au fumat cel puţin o dată în viaţă, ponderea fiind mai mare la adolescenţii de peste 14 ani (33 la sută vs. şase la sută sub 14 ani), la băieţi şi în zonele urbane (28 la sută vs. 19 la sută în rural), conform aceleiaşi cercetări.
Referitor la consumul de droguri, studiul arată că 3,8 la sută dintre adolescenţi au experimentat un tip sau altul de droguri, dar la adolescenţii de peste 14 ani procentul ajunge la 5,4 la sută, fiind şi mai mare în urban.
Cercetarea cantitativă a fost realizată pe un eşantion de fete şi băieţi din populaţia totală, având o marjă maximă de eroare de +/ -3,9 la sută, la un nivel de încredere de 95 la sută.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România sunt 2.012.709 de adolescenţi de 10-18 ani, reprezentând 9,43 la sută din populaţia totală a ţării.