Aripile de 102 tone parcurg 60 de kilometri în 33 de ore
Lung a fost drumul realizării, dar mai lung pare cel al amplasării sale în nordul Capitalei. „Aripi”, monumentul care simbolizează lupta anticomunistă a românilor, va fi transportat în etape, începând cu această seară, de la Ploieşti. Cele trei convoaie agabaritice vor circula doar noaptea, pe DN1 şi Autostrada 3.
În 1997 s-a vorbit pentru prima dată de realizarea unui monument închinat celor care au luptat împotriva regimului comunist. Abia în 2003, proiectul a primit undă verde de la guvernanţi, iar un an mai târziu sculptorul Mihai Buculei a prezentat conceptul artistic. „Aripi”, care are dimensiuni impresionante, urmează să fie amplasat în Piaţa Presei Libere la începutul săptămânii viitoare, culmea, tocmai pe locul fostei statui a lui Lenin, simbolul „luptei de clasă” din mama Rusie. Însă, până să ajungă la Bucureşti, statuia va parcurge cei 60 km dintre oraşul de baştină (Ploieşti) şi cel de reşedinţă (Bucureşti) în 33 de ore. Monumentul, format din trei aripi uriaşe din oţel inoxidabil, va fi transportat pe bucăţi, pe trasee diferite, la bordul a trei camioane de mare tonaj.
Aripa a doua va părăsi prima curtea uzinei Electromecanica Ploieşti, sâmbătă la ora 19.00. Convoiul, care beneficiază de escorta poliţiei, va urma traseul DN72 – centura Ploieşti Vest – Bărcăneşti – Potigrafu – Otopeni – Piaţa Presei Libere. Transportul va ocupa ambele sensuri de circulaţie, motiv pentru care şoferii nu vor putea efectua depăşiri decât în momentul în care le vor permite poliţiştii.
Aripa a treia va pleca spre Capitală duminică, la ora 19.00, şi va urma alt traseu, pe Autostrada 3 – centura Bucureşti – Otopeni – Piaţa Presei. Aripa nr. 1 va fi livrată ultima, luni, începând cu ora 19.00, pe acelaşi traseu. „În zilele de marţi şi miercuri se va lucra efectiv la amplasarea monumentului în Piaţa Presei Libere”, ne-a spus Mircea Munteanu, şeful Administraţiei Monumentelor Bucureşti.
Construit în fabrica de rachete
- „Aripi” a fost proiectat de sculptorul Mihai Buculei, dar executat de o echipă de ingineri ai uzinei Electromecanica Ploieşti. Societatea e unul dintre cei mai mari producători de armament, muniţie şi rachete din ţară, aflată în subordinea Romarm.
- Înălţime: 30 m (cu soclu), 23,48 m (fără soclu)
- Greutate: 102,6 tone (fără soclu)
- Costuri: 3 milioane de euro.