«Arsenie Boca m-a vindecat. Pentru mine e deja un sfânt»
Sunt bolnavi fără speranţă, care iau drumul rugăciunilor şi postului. Au nevoie de miracole sau măcar de puţină alinare! Aşa ajung la porţile Mănăstirii Prislop din Gorj pentru a-şi căuta salvarea la mormântul lui Arsenie Boca.
Lucica Atodiresei are 65 de ani şi este unul dintre sutele de mii de credincioşi cu probleme de sănătate, care şi-au căutat vindecarea la mormântul lui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop. Şi se pare că a găsit-o. “Am avut probleme cu rinichii, iar din spital am plecat cu o infecţie. Eram plină în cap de bube cu puroi. Un an am făcut tratament, dar degeaba. Am fost să mă rog la părinte şi după o lună m-am vindecat. Minunile există şi se fac acolo”, ne-a povestit femeia, care este de loc din Botoşani. Numai un sfânt are asemenea har, completează femeia, care speră ca în curând Arsenie Boca să fie considerat şi în acte sfânt. În urmă cu un an s-a luat pentru prima dată în discuţie canonizarea părintelui, după ce 15.000 de credincioşi au semnat o petiţie online prin care cer această recunoaştere.
Procesul este complicat şi poate dura câţiva ani. Luni, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române s-au întâlnit la Mănăstirea Prislop pentru a pune în ordine documentele necesare pentru propunerea de canonizare a duhovnicului, informează adevarul.ro. Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a luat parte la întâlnirea comisiei teologice mitropolitane şi vine cu explicaţii: „Printre condiţiile care se impun pentru a fi canonizat se află sfinţenia vieţii. Ea poate fi evidenţiată din documentele de arhivă, din documentele vremii şi din mărturiile celor care l-au cunoscut. O altă condiţie este ortodoxia credinţei. Ea se probează prin analiza scrierilor părintelui Arsenie Boca. Iar o condiţie, cred eu, îndeplinită de mult timp este evlavia populară, ce se referă la modul în care oamenii îl percep pe părintele Arsenie Boca, el fiind considerat un ajutător în rugăciune. Lor li se adaugă mărturiile despre anumite minuni atribuite părintelui”, a declarat Gabriel Miricescu, citat de adevarul.ro. Reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei a negat speculaţiile care se referă la mutarea osemintelor călugărului înmormântat la Mănăstirea Prislop, la Catedrala Mântuirii Neamului. „În principiu, el nu va fi mutat de la Mănăstirea Prislop. Există în practica ortodoxă atât deshumarea osemintelor şi cinstirea lor, cât şi lăsarea intactă a mormântului şi cinstirea doar ca sfânt, fără oseminte. Nu este obligatoriu să se cinstească şi osemintele, deci să fie dezgropat. În aceste privinţe, Sfântul Sinod va hotărî”, a declarat preotul Gabriel Miricescu.
Arsenie Boca, chinuit de comunişti
Arsenie Boca a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. A trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A ajuns în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. A murit la 79 de ani şi a cerut să fie înmormântat la Prislop.
Mănăstirea cu doi sfinţi
Dacă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va decide canonizarea lui Arsenie Boca şi păstrarea rămăşiţelor sale în locul unde acesta şi-a dorit să fie înmormântat, atunci Mănnăstirea Prislop se va afla într-o situaţie deosebită. Va fi singura din ţară unde vor fi celebraţi doi sfinţi ai ortodoxiei, care au slujit în aşezarea monahală. Mănăstirea din Ţara Haţegului poartă şi hramul Sfântului Ioan de la Prislop, canonizat în anul 1992. Cei care vizitează aceste locuri pot vedea grota pe care pustnicul Ioan şi-a săpat-o în stâncă, în urmă cu cinci secole. Legenda spune că Ioan de la Prislop a fost ucis de doi vânători, în timp ce dăltuia fereastra chiliei. Nu se cunosc informaţii despre cât a trăit Ioan şi nici unde a fost înmormântat, însă chilia sa, devenită loc de rugăciune pentru vizitatorii mănăstirii, este socotită una dintre dovezile existenţei sale, alături de scrierile vremurilor trecute.