Aşa alegi caloriferul potrivit locuinţei tale

Ultima actualizare:

    Click! îţi spune care sunt avantajele şi dezavantajele radiatoarelor din fontă, aluminiu şi oţelFoto: Shutterstock
Click! îţi spune care sunt avantajele şi dezavantajele radiatoarelor din fontă, aluminiu şi oţelFoto: Shutterstock

Înlocuirea caloriferului vechi cu unul nou sau modificarea instalaţiei de termoficare din locuinţă îţi poate da mari bătăi de cap dacă nu ştii ce produse să alegi din magazinele specializate. Click! îţi spune care sunt caracteristicile principale ale caloriferelor din fontă, aluminiu şi oţel. Astfel, vei şti ce să cumperi şi vei alege în cunoştinţă de cauză.

Înlocuirea caloriferului vechi cu unul nou ar trebui să fie prioritară din mai multe motive. În primul rând, odată cu venirea verii şi cu sistarea căldurii în apartamente, caloriferele au fost golite de apă, deci poţi aduce modificări instalaţiei de termoficare fără nici un risc. În al doilea rând, vara preţurile la care se vând caloriferele sunt mai mici. Nu în ultimul rând, trebuie să fii foarte conştient de faptul că un calorifer are o durată de viaţă mai mică sau mai mare în funcţie de materialul din care este fabricat (aluminiu, oţel sau fontă). Deci, dacă ţi se pare că radiatorul ar trebui schimbat, este momentul s-o faci acum. Iată ce trebuie să ştii.  

Fonta, cea mai mare eficienţă termică 

Caloriferul din fontă are o eficienţă sporită datorită puterii termice şi o rezistenţă excelentă în timp. Mâlul care se depune, rugina şi compoziţia agentului termic folosit în instalaţia publică de încălzire nu afectează caloriferul din fontă, acesta suportând foarte bine condiţiile grele de funcţionare. Diametrul interior al elemenţilor din fontă este mai mare, astfel că şi riscul de înfundare este scăzut. Elemenţii din fontă se corodează mai greu, rezistă la presiune şi temperaturi ridicate, au o putere calorică mare şi un timp de răcire îndelungat. Caloriferele din fontă au cea mai mare eficienţă termică pe metru pătrat de radiator. Durata de viaţă este de minimum 30 de ani. Există însă şi câteva dezavantaje: sunt foarte grele, nu au un aspect foarte plăcut, trebuie vopsite regulat, necesită prindere în perete şi picioare de susţinere şi necesită un volum mare de agent termic pentru funcţionare. 

Caloriferul din aluminiu trebuie aerisit des

Caloriferul din aluminiu are un design mult mai plăcut decât cel al caloriferului din fontă şi un preţ mult mai scăzut. Acesta are o bună rezistenţă la presiune, la temperatură ridicată şi are o putere termică mare pe metru liniar. În plus, are o greutate redusă, se montează destul de uşor şi se poate adapta oricărui stil de decorare. Faţă de caloriferul din fontă, cel din aluminiu are o durată de viaţă mai scăzută, în jur de 10-20 de ani şi trebuie aerisit frecvent.  

Caloriferul din oţel, pentru centrală termică 

Caloriferele din oţel au o durată de viaţă mai mică decât cele din aluminiu, în jur de 5-10 ani. De obicei, acestea sunt recomandate pentru încălzirea cu centrală termică de apartament, iar elemenţii trebuie să aibă diametrul interior cel mai mic. Rezistă până la o temperatură de 100 grade Celsius.

Avantajele ţevilor din cupru

Te-ai decis să schimbi şi ţevile pentru încălzirea termică? Alege-le pe cele din cupru! Iată care sunt avantajele:

- Rezistenţă la coroziune timp de zeci de ani;

- Rezistenţă la temperaturi foarte ridicate;

- Coeficientul de dilataţie este mult mai mic decât al ţevilor din pexal;

- Rezistenţă la creşteri bruşte de temperatură;

- Rezistenţă la adaosuri de dedurizare;

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net