Aşa cumperi cea mai bună carne de miel!
Pregătirile pentru Sărbătorile de Paşte sunt în toi, iar în magazine au apărut deja alimente specifice: ouă roşii, cozonaci şi carne de miel. Însă, înainte de a merge la cumpărături, va trebui să ştii cum să alegi produse cât mai proaspete. Click! îţi spune la ce să fii atent când iei carnea de miel şi cât te costă.
Cumpără din magazine autorizate. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă să cumpărăm alimente din spaţii autorizate sanitar-veterinar. Carnea de miel şi ied sunt bune de consum doar dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Aceasta atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare, iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om.
Sfaturi ca să alegi carne proaspătă
- Cumpără doar mielul cu cap! O parte din indiciile care-ţi confirmă faptul că mielul e proaspăt tăiat sunt vizibile în zona capului, aşa că se recomandă să iei un miel întreg.
- Analizaţi ochii animalului sacrificat! Dacă mielul e tăiat de mai mult timp, ochii capătă un aspect înceţoşat. La mielul proaspăt, ochii sunt sticloşi.
- Suprafaţa cărnii trebuie să fie uscată. Nu cumpăra miei care au carnea umedă şi lipicioasă. Pielea trebuie să fie de culoare galbenă spre alb.
- Carnea trebuie să aibă o culoare roz. Carnea proaspătă are o culoare rozalie şi trebuie să fie elastică. Nu trebuie să miroasă şi nici să prezinte la suprafaţă mucilagii. Carnea de miel sau de oaie veche îşi pierde din elasticitate, are o culoare cărămizie cadaverică, la atingere e lipicioasă şi miroase. Dacă este mai închisă la culoare, este semn că e mai veche.
- Mielul trebuie să aibă miros specific de oaie. Este un semn foarte important cu privire la prospeţimea sa. Orice modificare a mirosului ar trebui să vă ridice un semn de întrebare.
- Carcasa trebuie să aibă ştampilă. Aceasta certifică faptul că produsul a fost verificat sanitar-veterinar şi este sigur pentru consum.
- Mielul, peste 12 kg. Ideal ar fi să alegem miei care cântăresc 12-14 kg. Cei mai mici, mai ales cei sub 10 kg, au carnea foarte indigestă, conţin colagen şi oxipurine care dăunează mai ales persoanelor care suferă de gută.
Atenţie la organele de miel. În cazul în care dorim să cumpărăm şi organe pentru a prepara drob, vânzătorul trebuie să ni le vândă direct din carcasa mielului, pentru a şti cu siguranţă că nu sunt ficat, rinichi, inimă sau plămâni de câine. Şi acestea trebuie cumpărate tot din magazine autorizate sanitar-veterinar. Organele de miel se alterează mai repede decât carnea, deci ne va fi destul de uşor să ne dăm seama, după miros, dacă sunt proaspete sau nu.Verifică produsul la direcţiile sanitar-veterinare. Dacă ai cumpărat carne care ţi se pare că nu e proaspătă, te poţi duce cu produsul la circumscripţiile sanitar-veterinare din oraşul în care locuieşti pentru verificare. În cazul în care sesizaţi nereguli în ceea ce priveşte ştampila (inclusiv comercianţi care vând carne de miel, ied şi oaie fără să poarte halat, şorţ, bonetă de culoare albă şi mănuşi), puteţi face reclamaţie la numărul de telefon 021.95.51. Acesta poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.