Aşa îl pregăteşti pe copilul tău pentru şcoală
Cu 10 zile înainte
Începerea şcolii e un pas important în viaţa copilului. I se schimbă programul de somn, preocupările, mediul înconjurător şi prietenii. Prin urmare, discuţiile sunt foarte importante. Nu-i prezenta niciodată şcoala în termeni negativi, pentru că îşi va forma o aversiune faţă de ea. A-l ameninţa cu fraza "lasă că începe şcoala, vezi tu..." e o abordare cum nu se poate mai greşită. În felul acesta îl faci să capete o aversiune faţă de şcoală şi în prima zi va păşi cu frică.
Pentru a-i diminua emoţiile, explică-i absolut tot ce va face acolo. Şcoala trebuie prezentată ca fiind locul în care va desena mai mult, de unde va afla o mulţime de lucruri interesante, unde îşi va face mulţi prieteni, iar că doamna învăţătoare e la fel de drăguţă ca şi educatoarea. E bine să-i prezinţi şcoala în termeni pozitivi ca să-l faci să o iubească.
Cumpăraţi rechizitele. Nu e indicat să laşi acest lucru pe ultima sută de metri pentru că vei intra în criză de timp. Ca să nu mai vorbim de aglomeraţia din magazine. Implică-l şi pe viitorul elev în această activitate, lasă-l să-şi aleagă singur caietele şi creioanele, în felul acesta se va bucura de noile lucruri şi va simţi că sunt ale lui.
Cu 7 zile înainte
Copilul trebuie să intre într-un program de masă şi de somn cerut de şcoală. Dacă până acum, atât cei aflaţi în vacanţă cât şi proaspeţii elevi, au avut un program de somn mai permisiv, cel puţin cu o săptămână înainte încearcă să-l (re)obişnuieşti cu trezitul la ora 7.00 şi cu mersul la culcare la 21.30 - 22.00. Mesele la ore fixe sunt de asemenea importante.
Răsfoiţi împreună noile cărţi şi caiete auxiliare. Se va obişnui cu ideea şi, la şcoală, noile materii nu îl vor lua pe nepregătite. Vizaţi sunt mai ales cei ce nu au frecventat gradiniţa înainte. Celorlalţi le va fi mai uşor să se adapteze.
Cu 5 zile înainte
Pune-l să scrie, să coloreze, pentru a se familiariza cu această activitate. Încearcă să-i stârneşti curiozitatea, nu să-l obligi, pentru a nu căpăta aversiune.
Interesează-te, la locul de joacă, dacă şi prietenii lui merg la aceeaşi şcoală. Pentru el, faptul că va avea măcar un coleg cunoscut va fi un confort psiho-afectiv.
Cu 3 zile înainte
Arată-i şcoala. Pentru a-l obişnui cu traseul, mergeţi de câteva ori împreună până la şcoală.
Timpul petrecut în faţa televizorului şi a calculatorului trebuie limitat drastic. O oră şi jumătate, maximum două pe zi.
Cu o zi înainte
Pregătiţi împreună ghiozdanul şi hăinuţele.
Importantă e şi igiena personală: păr tuns, unghii tăiate.
Părinţii să nu uite să-şi ia liber de la serviciu.
Copil cu probleme? Ajută-l să treacă peste ele!
Copiilor emotivi, fricoşi, sau dimpotrivă, violenţi şi neastâmpăraţi trebuie să li se facă o pregătire mai riguroasă.
E violent. Dacă nu ştie să relaţioneze cu ceilalţi copii, îi bate sau e mereu bătut, încearcă să descoperi cauza, observă-l. De vină poate fi chiar mediul de acasă: dacă părinţii sunt autoritari, indiferenţi, rigizi, violenţa poate fi forma lui de protest. Revizuieşte-ţi atitudinea, apoi stai de vorbă cu el şi fă-l să înţeleagă, prin exemple, ce e bine şi ce e rău.
E foarte timid. Trebuie să-l încurajezi, să-l valorizezi şi să-l responsabilizezi. Dar nu-l cocoloşi prea tare.
E neastâmpărat. În permanenţă plin de energie, face numai prostii, înseamnă că e un copil hiperactiv. Caută-i activităţi extraşcolare care să-i consume din energie. Du-l la înot, la tenis, la dansuri.
Are fobii. Îi e frică de câini, de întuneric, se pierde atunci când se ridică tonul la el, sau are tot felul de alte frici? Explică-i pedagogului situaţia sa şi fiţi alături de el. Nu-l lăsa singur, trebuie să simtă că cineva are grijă de el.