Aşa îngrijeşti corect vara lenjeria de pat

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vara, lenjeria de pat trebuie întreţinută cu mare grijă. Praful, acarienii şi bacteriile îţi pot afecta sănătatea dacă nu ştii cum să te fereşti. Iată cum să cumperi şi să întreţii corect aşternuturile de pat.

Cumpără lenjerie din bumbac

Feţele de pernă, cearşafurile şi husa pentru saltea trebuie să fie fabricate din bumbac. Acesta este un material textil răcoros, reţine transpiraţia şi lasă pielea să respire.

Nu creează reacţii alergice şi nu favorizează apariţia acarienilor. E recomandat să nu cumperi lenjerie de pat sintetică! Lenjeria sintetică păstrează umezeala la suprafaţa pielii, iar de aici până la afecţiuni precum iritaţii, dermatite de contact şi infecţii nu mai e decât un pas.

Spală la temperaturi mari

Lenjeria de pat se spală la maşina de spălat, folosind o temperatură ridicată, de peste 70 de grade Celsius. Foloseşte detergent de bună calitate şi, pentru a curăţa şi dezinfecta foarte bine, poţi folosi clor.

Pentru materialele textile care sunt de alte culori, foloseşte cu încredere Vanish pentru rufe colorate. Temperatura apei este foarte importantă. Cu cât este mai ridicată, cu atât sunt distruşi mai eficint acarienii şi microorganismele care te pot îmbolnăvi de afecţiuni ale pielii sau afecţiuni respiratorii.

Schimbă lenjeria săptămânal

Este recomandat ca lenjeria de pat să fie spălată sptămânal. Feţele de pernă ar trebui schimbate cu unele curate chiar şi de două ori pe săptămână deoarece ele se murdăresc mai uşor decât restul lenjeriei de pat.

De asemenea, nu uita ca în fiecare zi să scuturi şi să aeriseşti pernele pentru a îndepărta măcar o parte din microorganismele adunate.

Atenţie la feţele de pernă!

Lenjeria de pat se alege, odată în funcţie de materialul din care este confecţionată şi, apoi, în funcţie de mărimea care îţi este necesară pentru un somn odihnitor.

Atenţie! Nu cumpăra feţe de pernă mai mici decât mărimea pernelor tale de acasă. Dacă vei încerca să îmbraci o pernă cu o faţă de pernă de dimensiuni mai mici, o vei deforma şi vei dormi foarte prost. De aici pot apărea dureri de cap şi de gât.

Păstrează lenjeria pe rafturi, în dulap

Lenjeria de pat se calcă cu fierul de călcat setat la o temperatură înaltă tocmai pentru a elimina microorganismele, acarienii, bacteriile şi microbii. După ce ai călcat cearşafurile, husele şi feţele de pernă, acestea se împăturesc şi se aşază pe rafturi, în dulap, într-un loc cât mai curat şi igienizat, departe de orice sursă de praf sau mizerie.

simeon stalpnicul png

«Acarienii provoacă afecţiuni respiratorii şi oftalmologice» Dr. Cristina Bălănescu, medic primar MG, specialist în medicină alternativă

Acarienii sunt organisme microscopice care se hrănesc cu celulele moarte, formând colonii în fibrele textile. Se dezvoltă în medii călduroase şi umede.

Specialistul Click! dr. Cristina Bălănescu ne-a explicat care sunt cele mai frecvente afecţiuni provoacte de acarieni.

* rinita alergică - strănut, curgerea nasului, mâncărime în gât şi nazală;

* rino-conjunctivita alergică - strănut, curgerea nasului, mâncărime în gât şi nazală, înroşirea ochilor, lăcrimare excesivă;

* dermatita atopică - zone înroşite şi calde oriunde pe suprafaţa corpului;

* astmul alergic - o formă gravă de alergie care poate să apară şi prin expunerea la praful din casă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Colaj Ferma Dacilor jpg
whatsapp pixabay jpg
image png
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
Factura imensa FOTO Shutterstock
amarillo jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net