Aşa l-au îmbrăcat pe românul suspect de Ebola
Panică în rândul medicilor din România. Un ploieştean de 51 de ani a fost internat ieri-după amiază, la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” fiind suspect de infecţie cu virusul Ebola. Bărbatul a fost izolat şi nu poate primi vizite.
Bărbatul care a pus pe jar autorităţile medicale din ţara noastră ar putea fi purtător al virusului febrei hemoragice Ebola. Ploieşteanul de 51 de ani s-a întors de la muncă din Nigeria pe 25 iulie pentru a-şi petrece concediul în România. Pacientul lucra ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, potrivit unor surse medicale citate de Mediafax. Înainte de a ajunge pe mâna medicilor, bărbatul a fost la Vama Veche, unde a început să se simtă rău în urmă cu patru zile. Ştiind că bola face ravagii în ţările africane, inclusiv Nigeria, el s-a prezentat duminică dimineaţă la Spitalul Judeţean din Ploieşti reclamând stări de vomă, febră, scaune cu sânge şi deshidratare. Medicii de aici nu au pus un diagnostic clar, în lipsa aparaturii de specialitate. Pacientul e suspect de Ebola, dar şi de malarie şi febră tifoidă, maladii cu simptome asemănătoare. Bărbatul a ajuns la institutul bucureştean „Matei Balş”, singurul desemnat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii să preia astfel de cazuri, îmbrăcat ca un cosmonaut.
Costumaţia pacienţilor şi a medicilor este special creată pentru a împiedica răspândirea virusului. „Costumele folosite de personalul medical în aceste situaţii sunt dintr-o fibră specială, care împiedică în proporţie de 100% contaminarea. Sunt compuse din combinezon cu glugă (pentru protejarea capului), sistem de prindere etanş la nivelul membrelor superioare şi inferioare, botoşi, mănuşi şi mască cu filtru antibacterian şi antiviral. Purtarea lor e obligatorie chiar şi în cazurile de suspiciune de infectare cu virusuri letale. Pacienţii sunt izolaţi cu acelaşi tip de costum, însă nu au ochelari. Ambulanţa cu care sunt transportaţi aceştia trece prin două etape de dezinfectare şi nu poate fi folosită cel puţin 12 ore după efectuarea tratamentelor”, ne-a spus dr. Daniel Nicolae, managerul Serviciului de Ambulanţă Prahova. Familia ploieşteanului, soţia şi fiul său de 15 ani, a fost izolată în casă pentru prevenirea unei eventuale răspândiri a virusului. Măsura este una preventivă, spun medicii, căci rudele ploieşteanului nu au nici un simptom.
Streinu Cercel: «99% nu e Ebola»
Bărbatul a fost izolat într-un salon al Institutului „Matei Balş”, unde nu poate primi vizite. I-au fost recoltate probe biologice, care vor fi examinate în laboratorul propriu. Diagnosticul exact va fi pus în 72 de ore. Reprezentanţii instituţiei medicale au declarat ieri seară, într-o conferinţă de presă, că şansele ca diagnosticul să se confirme sunt mici. „Ne îndepărtăm cu peste 90%, spre 99%, de etimologia virusului Ebola, dar rămân alte infecţii posibile”, a spus managerul institutului, dr. Adrian Streinu Cercel (foto). Acesta a afirmat că pacientul său suferă de două boli, iar simptomele celei de-a doua au ridicat suspiciuni medicilor din Ploieşti. Cercel a spus că pacientul nu e un pericol pentru persoanele cu care a intrat în contact, fiindcă nu e contagios în perioada de incubaţie a virsului pe care îl are.
961 de oameni au murit până acum
68 de persoane au ajuns la spital într-o singură zi, în 5 august. Aşa evoluează acum epidemia de virus Ebola. Până ieri erau confirmate 1.779 de cazuri şi 53 de suspiciuni, în patru ţări din Africa: Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Au murit 961 de persoane din pricina acestui virus periculos. Cel mai puţine cazuri sunt înregistrate în Nigeria, locul de unde a venit suspectul din România: 13 bolnavi, doi decedaţi. Doi americani s-au îmbolnăvit în Liberia, iar acum sunt trataţi în SUA cu un vaccin experimental, care a dat rezultate pe maimuţe. Un preot spaniol, de 74 de ani, s-a infectat în aceeaşi ţară şi a fost adus acasă, la Madrid, împreună cu o misionară suspectată că ar fi bolnavă de aceeaşi maladie. În aceeaşi zi a murit un cetăţean din Arabia Saudită, care călătorise în Sierra Leone. Aşadar, în acest moment, teribilul virus mortal Ebola a ajuns pe patru continente.
Simptomele bolii
- Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele umane. Dacă sângele cuiva infectat sau saliva sa ajung în ochii altei persoane, nasul sau în gura, infecţia se poate transmite.
- Virusul a fost descoperit în anul 1976. Se crede că liliecii sunt principalii purtători ai virusului, iar oamenii şi maimuţele se infectează după ce mănâncă fructe sau legume contaminate de fecalele acestora.
- Se pare că epidemia din anul 2014 a izbucnit într-un sat din Guineea, unde vânătoarea de lilieci este o practică obişnuită printre localnici.