Atenție, șoferi! Se schimbă legea! Ce este obligatoriu de azi pe toate drumurile publice

Ultima actualizare:

De vineri, Codul rutier suferă o modificare importantă care va avea un impact direct asupra tuturor șoferilor. Începând de vineri, 16 iunie, șoferii vor fi obligați să folosească faza scxurtă sau luminile de întâlnire sau luminile de circulație diurnă DRL (Daytime running lights) pe toate categoriile de drumuri publice din România.

Masini faruri aprinse zi FOTO Shutterstock (2) jpg

Modificările la OUG 195/2002 au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis pe 12 iunie și publicate marți în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare în termen de trei zile. Nerespectarea atarge o amendă semnificativă.

Articolul 44, alineatul 2, a fost modificat în felul următor: „În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă".

Nerespectarea obligației atrage după sine sancțiunea unei amenzi și două puncte de penalizare, conform articolului 108 alineatul (1) litera a), punctul 7.

Luminile de întâlnire reduc riscul de accidente

Până acum, folosirea luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulaţia diurnă în timpul zilei era obligatorie doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene.

Luminile de întâlnire/zi sunt foarte utile mai ales pe drumurile cu o singură bandă/sens, în cazul depășirilor, pentru a aprecia mai bine vehiculul din față (în special la o culoare a caroseriei asemănătoare asfaltului). De asemenea, mulți conducători auto circulă doar cu pozițiile sau cu proiectoarele de ceață, deși este amurg sau chiar noapte.

Această modificare are scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a reduce riscul de accidente în condiții de vizibilitate redusă. Prin utilizarea fazei scurte sau a luminilor pentru circulația diurnă, vehiculele devin mai vizibile pentru ceilalți participanți la trafic, reducându-se astfel șansele de producere a coliziunilor.

Noile reguli se aplică nu doar autovehiculelor, ci și tractoarelor agricole sau forestiere. Aceasta înseamnă că șoferii acestor tipuri de vehicule vor trebui să respecte aceeași obligație de a circula cu faza scurtă sau cu luminile pentru circulația diurnă, indiferent de categoria de drum pe care se află.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net