Atenție, șoferi! Intră în vigoare noile prevederi ale Codului Rutier. Ce amenzi riscă șoferii

Ultima actualizare:

    Șoferii care vorbesc la telefon și încalcă și o altă regulă de circulație va rămâne fără permis, din 12 octombrie
Șoferii care vorbesc la telefon și încalcă și o altă regulă de circulație va rămâne fără permis, din 12 octombrie

Sâmbătă,12 octombrie, vor intra în vigoare modificările la legea circulației. Acestea prevăd amenzi drastice pentru folosirea de către șoferi a telefoanelor în timp ce conduc, informează Poliția Română.

”Începând cu data de 12 octombrie 2019 vor intra în vigoare noile reglementări prin care va fi interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către șofer în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare”, anunță oamenii legii.

Codul Rutier. Amenda pentru telefon, 725 de lei

Sancțiunea pentru nerespectare legii se va pedepsi cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și patru puncte de penalizare.

De asemenea, noile reglementări prevăd că șoferii care încalcă o altă regulă de circulație în timp ce folosesc un dispozitiv mobil se aleg și cu permisul suspendat.

„În plus, titularul unui permis de conducere care încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește”.

Situațiile când șoferii rămân fără permis

Acest lucru poate însemna folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul care circulă din sens opus, lipsa centurii de siguranță,depășirea cu 10-20 km/h a vitezei admise, circulația pe un sector de drum pe care accesul este interzis, nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii sau a direcției de mers,   nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, staționarea neregulamentară, refuzul înmânării actelor polițistului, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului.

Interdicția de folosire a dispozitivelor menționate se va aplica și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, cum ar fi bicicliștii.

An de an, oamenii legii dau până la 50.000 de amenzi pentru acest tip de încălcare a legii.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/te-uiti-la-filme-politia-te-scapa-de-2-puncte-de-penalizare

https://www.click.ro/news/national/vorbesti-la-telefon-la-volan-2900-de-lei-amenda-si-adio-permis-pe-o-luna

https://www.click.ro/news/national/uite-ce-risti-daca-te-au-prins-cu-telefonul-la-volan

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net