Atenţie, şoferi! Poliţia Rutieră vă învaţă cum să conduceţi pe timp de ceaţă
Ceaţa va da mari bătăi de cap şoferilor perioada aceasta. Mai ales când este asociată şi cu umezeala, care duce la scăderea aderenţei pneurilor pe asfalt. Click! şi Brigada Rutieră vine în sprijinul şoferilor.
Iată ce obligaţii aveţi şi cum puteţi păcăli vremea „păcătoasă”:
- Asiguraţi-vă că anvelopele de iarnă se află într-o stare corespunzătoare. (Nu sunt tocite, au presiunea normală etc) - Reducerea vitezei de deplasare şi folosirea luminilor de întâlnire vă ajută să preveniţi producerea evenimentelor rutiere nedorite.- Asiguraţi-vă o bună vizibilitate. Este necesar ca ştergătoarele de parbriz şi instalaţia de climatizare să fie în stare perfecta de funcţionare.- Nu frânaţi brusc şi încercaţi pe cât posibil să utilizaţi frâna de motor.Nu bruscaţi volanul şi nu faceţi manevre care ar putea conduce la pierderea aderenţei la sol- Atunci când autovehiculul este imobilizat, pe timp de ceaţă, din cauza unei defecţiuni, accident sau din orice altă cauză, prezenţa acestuia trebuie semnalizată atât prin lanternele de poziţie şi cele de avarie cât şi prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.
Pentru a nu produce blocaje in trafic, se recomandă:
- să nu depăşiţi coloana de autovehicule oprite la semafor;
- să nu opriţi sau să staţionaţi în locuri unde s-ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
-să păstraţi liber centrul intersecţiei;
-să nu blochaţi calea de rulare a mijloacelor de transport public;
-să nu circulaţi la culoarea roşie a semaforului electric;
-să păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de autovehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte brusc;
-să nu claxonaţi inutil;
-să respectaţi semnalele poliţiştilor de la Rutieră.