Atenție! Șoferii români vor rămâne fără permis de conducere dacă vor refuza această testare

În contextul legislației noi privind siguranța rutieră din România, șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest la oprirea în trafic se confruntă acum cu consecințe severe. Conform Ordonanței de Urgență nr. 84 din 28 iunie 2024, modificările aduse articolului 38 stipulează clar că refuzul testării cu acest dispozitiv tehnic poate duce la suspendarea permisului de conducere până la obținerea rezultatelor analizelor de laborator.

Politia rutiera. Foto: arhiva.
Politia rutiera. Foto: arhiva.

Legislația anterioară permitea șoferilor opriți în trafic să aleagă între testarea cu DrugTest și prelevarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei sau a prezenței substanțelor psihoactive. În cazul refuzului testării cu aparatul DrugTest, procedura implica ducerea șoferului la o unitate a INML pentru recoltarea probelor biologice, urmată de un examen clinic pentru a stabili dacă acesta era apt să conducă. Dacă rezultatele erau favorabile, permisul de conducere era restituit până la primirea rezultatelor analizelor.

Noile prevederi legale

OUG nr. 84 din 28 iunie 2024 a modificat aceste reguli, impunând consecințe mai riguroase pentru cei care refuză testarea cu DrugTest-ul. Potrivit noilor modificări:

În situația în care un șofer refuză sau nu poate să se supună testării cu aparatul DrugTest, polițistul rutier are dreptul să dispună retragerea permisului de conducere până la primirea rezultatelor analizelor de laborator.

În schimbul permisului de conducere, se va elibera o dovadă înlocuitoare, care nu permite conducerea vehiculului până la clarificarea situației.

Aceste măsuri au fost implementate cu scopul de a crește siguranța rutieră și de a descuraja conducerea sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului. Prin impunerea unei consecințe imediate pentru refuzul testării cu DrugTest, autoritățile speră să reducă riscul de accidente și să întărească aplicarea legii în acest sens.

Noile prevederi au generat controverse

Noile prevederi au generat reacții diverse în rândul șoferilor și al comunității online. Pe platformele de socializare și în mediile de discuții, unii utilizatori și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care noile reguli pot afecta drepturile individuale și pot crea situații de inconveniență pentru șoferi.

În special, refuzul testării cu DrugTest-ul poate fi văzut acum ca o opțiune care atrage automat suspendarea permisului de conducere, chiar și în cazul solicitării ulterioare a analizelor de sânge la INML. Argumentele aduse de critici includ faptul că procesul de analiză la INML poate dura considerabil mai mult decât testarea imediată cu aparatul DrugTest, ceea ce ar putea implica suspendarea prelungită a permisului de conducere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
salman si iulia la nunta gif
image
image
image
image
image
image
Afine FOTO Shutterstock
tilos jpg
Înghețată  Foto Pixabay jpg
Gouming Martens foto unilad jpg
Asprete, pentru prima dată fotografiat noaptea 01 Foto Alex Găvan jpg
Navă Evangelia Costinesti în 2020 FOTO Shutterstock
fetita sua jpeg
De ce sa nu mananci paine de la inceputul mesei  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net