Au început donările de plasmă de la pacienți vindecați de Covid-19. Ce spun primii donatori
Pacienții care au suferit de Covid-19 și s-au vindecat pot să întoarcă binele și să salveze, la rândul lor, o viață. Ei au dezvoltat în plasmă anticorpi care pot combate noul coronavirus. Donând plasmă, aceasta poate fi folosită pentru a-i ajuta pe cei aflați într-o situație critică la Terapie Intensivă. Andrei Tănase este printre primii donatori voluntari și a povestit cum a decurs experiența.
„A durat cam două ore, cu tot cu timp de așteptare. Sincer, mă așteptam să fie mai puțin, ca la o donare normală de sânge, însă durează 45-60 de minute. M-am simțit bine, procesul e complet nedureros și îl recomand tuturor celor care s-au vindecat de Covid, pentru că pot să salveze 3 vieți, din ce am înțeles. Eu am fost al doilea pacient care a donat plasmă pentru bolnavii de Covid. Este felul meu de a da ceva înapoi, altceva, în perioada asta, nu știu ce aș putea să fac mai mult”, a declarat Andrei Tănase pentru Digi 24. Are 33 de ani, lucrează într-o agenție de publicitate și s-a infectat în timpul unei vacanțe în Franța. A fost pacientul cu numărul 300. El a suferit o formă medie și a stat 8 zile internat la Spitalul Matei Balș.
Primii trei pacienți aflați în stare gravă au primit plasmă
Tot aici, potrivit Mediafax, au ajuns primele pungi cu plasmă hiperimună. Trei pacienți aflați la secția de Terapie Intensivă au primit deja tratamentul salvator. Conform medicului Adrian Marinescu, lucrurile au mers bine, iar efectele se vor vedea în zilele următoare. România are acum 4 aparate de plasmafareză donate centrelor de transfuzii de o firmă privată. Doar cel din București a recoltat până acum plasmă de la 7 români care au învins boala. La Iași, aparatul va fi pus în funcțiune joia viitoare. Alte aparate vor fi instalate în curând în mai multe spitale din țară.
- A apărut și o platformă numită covidplasma.ro, unde cei care doresc să doneze se pot înscrie. Sunt eligibile persoanele care îndeplinesc următoarele condiții:
- Au peste 18 ani și peste 50 kg greutate;
- Au suferit de Covid-19, având un diagnostic confirmat printr-un test de laborator;
- În prezent nu mai au niciun simptom specific infecției cu SARS-Cov2;
- Donarea se poate face la cel puțin 14 zile de la ultima dată în care au avut simptome specifice bolii, după două rezultate de testare negative, făcute în zile diferite;
- Donatorul CCP poate dona plasmă o dată la 28 de zile, așa cum este permis de criteriile de eligibilitate a donatorilor alogeni.