Au ├«nceput don─ârile de plasm─â de la pacien╚Ťi vindeca╚Ťi de Covid-19. Ce spun primii donatori

1 mai 2020
image
Cei care s-au vindecat de coronavirus sunt ├«ndemna╚Ťi s─â vin─â s─â doneze plasm─âfoto: covidplasma.ro

Pacien╚Ťii care au suferit de Covid-19 ╚Öi s-au vindecat pot s─â ├«ntoarc─â binele ╚Öi s─â salveze, la r├óndul lor, o via╚Ť─â. Ei au dezvoltat ├«n plasm─â anticorpi care pot combate noul coronavirus. Don├ónd plasm─â, aceasta poate fi folosit─â pentru a-i ajuta pe cei afla╚Ťi ├«ntr-o situa╚Ťie critic─â la Terapie Intensiv─â. Andrei T─ânase este printre primii donatori voluntari ╚Öi a povestit cum a decurs experien╚Ťa.

ÔÇ×A durat cam dou─â ore, cu tot cu timp de a╚Öteptare. Sincer, m─â a╚Öteptam s─â fie mai pu╚Ťin, ca la o donare normal─â de s├ónge, ├«ns─â dureaz─â 45-60 de minute. M-am sim╚Ťit bine, procesul e complet nedureros ╚Öi ├«l recomand tuturor celor care s-au vindecat de Covid, pentru c─â pot s─â salveze 3 vie╚Ťi, din ce am ├«n╚Ťeles. Eu am fost al doilea pacient care a donat plasm─â pentru bolnavii de Covid. Este felul meu de a da ceva ├«napoi, altceva, ├«n perioada asta, nu ╚Ötiu ce a╚Ö putea s─â fac mai multÔÇŁ, a declarat Andrei T─ânase pentru Digi 24. Are 33 de ani, lucreaz─â ├«ntr-o agen╚Ťie de publicitate ╚Öi s-a infectat ├«n timpul unei vacan╚Ťe ├«n Fran╚Ťa. A fost pacientul cu num─ârul 300. El a suferit o form─â medie ╚Öi a stat 8 zile internat la Spitalul Matei Bal╚Ö.

Primii trei pacien╚Ťi afla╚Ťi ├«n stare grav─â au primit plasm─â

Tot aici, potrivit Mediafax, au ajuns primele pungi cu plasm─â hiperimun─â. Trei pacien╚Ťi afla╚Ťi la sec╚Ťia de Terapie Intensiv─â au primit deja tratamentul salvator. Conform medicului Adrian Marinescu, lucrurile au mers bine, iar efectele se vor vedea ├«n zilele urm─âtoare. Rom├ónia are acum 4 aparate de plasmafarez─â donate centrelor de transfuzii de o firm─â privat─â. Doar cel din Bucure╚Öti a recoltat p├ón─â acum plasm─â de la 7 rom├óni care au ├«nvins boala. La Ia╚Öi, aparatul va fi pus ├«n func╚Ťiune joia viitoare. Alte aparate vor fi instalate ├«n cur├ónd ├«n mai multe spitale din ╚Ťar─â.

  • A ap─ârut ╚Öi o platform─â numit─â covidplasma.ro, unde cei care doresc s─â doneze se pot ├«nscrie. Sunt eligibile persoanele care ├«ndeplinesc urm─âtoarele condi╚Ťii:
  • Au peste 18 ani ╚Öi peste 50 kg greutate;
  • Au suferit de Covid-19, av├ónd un diagnostic confirmat printr-un test de laborator;
  • ├Än prezent nu mai au niciun simptom specific infec╚Ťiei cu SARS-Cov2;
  • Donarea se poate face la cel pu╚Ťin 14 zile de la ultima dat─â ├«n care au avut simptome specifice bolii, dup─â dou─â rezultate de testare negative, f─âcute ├«n zile diferite;
  • Donatorul CCP poate dona plasm─â o dat─â la 28 de zile, a╚Öa cum este permis de criteriile de eligibilitate a donatorilor alogeni. 
bianca dragusanu
catalin eva maruta jpg
anda adam
BeFunky collage (10) jpg
Ce face si cum arata acum Liviu Arteni fostul sot al celebrei Israela Vodovoz 1024x576 webp
anda adam png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 18 mai sfantul mucenic teodot din ancira png
elon musk met gala 2022
1 pozitie somn jpg jpeg
1 menstruatie jpg jpeg
shutterstock 425022403 copy jpg
raceala covid alergie jpg