Au murit sub ochii taților de la care au moştenit dragostea pentru munte
Tragedie în Masivul Retezat! Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), doi dintre cei mai mari performeri ai alpinismului românesc în ciuda vârstelor fragede, au pierit într-o avalanşă. Puştii urcau sâmbătă, 22 aprilie, alături de alte cinci persoane, spre Vârful Peleaga (2.509 metri), al şaptelea din România şi cel mai înalt din Retezat.
Muntele, pe care l-au iubit mai mult decât orice, le-a adus sfârşitul. Filmul accidentului, reconstituit de salvamontiştii din Hunedoara, arată că Dor Geta Popescu, Erik Gulacsi şi ceilalţi cinci alpinişti au început ascensiunea la primele ore ale dimineţii.
Grupul pornise de la Refugiul Genţiana, pe un traseu de patru ore. Una dintre posibilele cauze ale avalanşei ar putea fi faptul că, pe acelaşi traseu, dar ceva mai sus, se afla un alt grup, de 51 de oameni, participanţi la un curs de ghizi montani.
Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, crede că prezenţa grupului numeros care se deplasa în şir indian prin zăpada de peste un metru a crescut riscul de rupere a zăpezii. „Cei din grupul mare au observat când s-a produs avalanşa, auzind şi strigătele de ajutor.
Au coborât spre ei. Acolo i-au identificat pe cei cinci răniţi şi pe cei doi copii“, explică Bodean, citat de adevarul.ro.Alerta privitoare la producerea avalanşei a fost înregistrată la ora 14.25. Cei cinci supravieţuitori au fost transportaţi la spitalele din Haţeg şi Hunedoara şi sunt în afara oricărui pericol. Din păcate, cei doi copii au fost înghiţiţi de valul uriaş de zăpadă şi pietre care s-a dizlocat sub ei. Trupurile neînsufleţite au fost recuperate abia duminică, 23 aprilie, la aproape 24 de ore de la producerea accidentului. Sâmbătă seară, salvamontiştii şi jandarmii montani au fost nevoiţi să înceteze operaţiunile de căutare, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.Expediţia din Retezat a fost organizată de Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov (Braşov), al cărui preşedinte e Ovidiu Popescu, aflat şi el pe munte, alături Dor Geta Popescu, fiica lui. Din grup mai făceau parte şi Bela Gulacsi, tatăl lui Erik, precum şi Karla Gulcasi (16 ani), sora băieţelului. Cu toţii aveau o experienţă uriaşă. Salvamontiştii hunedoreni nu înţeleg decizia grupului de a urca pe munte, în condiţiile în care fusese comunicat încă de vineri că riscul producerii unei avalanşe în Retezat era de 5, pe o scală de la 1 la 5. „Nu trebuie să fii expert ca să-ţi dai seama că, după o ninsoare de două zile, proaspătă, nu e bine să mergi în ascensiuni. Cum stă zăpada pe acoperiş când dă soarele şi e cald? Alunecă. Aşa e şi pe creste”, adaugă Bodean.
Puştii-minune erau în Cartea Recordurilor
Dor Geta Popescu era considerată alpinista-fenomen a României. În 2016, la 12 ani, ea dobora două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce atinsese vârful Denali (Alaska, SUA) şi vârful Pico de Orizaba (Mexic).
Fata deţinea şase recorduri mondiale şi unul european. Geta a izbutit primul record la 10 ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri), din Turcia. Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, "Coco" Popescu, în 2007. Pe Facebook, la ultima postare a clubului din Râşnov, era menţionat: “Geta trăieşte la Altitudine şi în anul 2017!”. Visul copilei era Everestul, cel mai înalt munte din lume.
Şi Erik avea planuri mari pentru 2017, după ce în 2016 a atins Vârful Elbrus (5.642 de metri), din Rusia, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă când a cucerit Vârful Aconcagua (6.962 de metri). La fel ca Geta, băiatul îşi dorea mult să termine două circuite extrem de dificile: Seven Summits (escaladarea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent) şi Seven Volcanoes (escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent).