Au plecat de pe Bega pentru a înconjura Europa! Expediție de povestit nepoților

Ultima actualizare:

Circumeuropa, prima expediţie fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei, a avut ca punct de pornire canalul Bega, pe 27 mai 2023. După două săptămâni, “Vulpea” a ajuns în Marea Neagră, scrie adevarul.ro. Pentru a continua călătoria, echipajul a schimbat “Vulpea” cu “Gaia” - o ambarcaţiune cu vele, pentru navigaţia pe mări şi oceane.

Căpitanul Cristian Ilea, la bordul ambarcaţiunii “Gaia”. Fotografii: Circumeuropa
Căpitanul Cristian Ilea, la bordul ambarcaţiunii “Gaia”. Fotografii: Circumeuropa

Expediţie de povestit nepoţilor! Ambarcaţiunea “Vulpea” a scris deja primele pagini de istorie a navigaţiei pe Bega. Barca aflată sub comanda lui Cristian Ilea a plecat din Timişoara pe 27 mai, a făcut o oprire în fostul port de la Otelec, după care a trecut frontiera româno-sârbă pe apă, după o aşteptare de 65 de ani. Ultimul vapor între cele două ţări a circulat, pe râul Bega, în 1958.

“Vulpea”, folosită în prima parte a expediţiei
“Vulpea”, folosită în prima parte a expediţiei

Pe teritoriul Serbiei, în localitatea Klek, “Vulpea” a urcat pe canalul Dunăre - Tisa - Dunăre, pentru ca de la Stara Palanka să intre pe Dunăre. La Moldova Nouă a reintrat în apele române, pentru a străbate fluviul. Echipajul a ales să pătrundă în Marea Neagră pe la Sulina, pentru a putea face o vizită în Delta Dunării, la Mila 23, unde se construieşte un muzeu în memoria unui sportiv de legendă.

«Ne continuăm drumul spre Istanbul»

“Am dorit să aducem un tribut celui care a fost Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari canoişti din toate timpurile”, au transmis, pe Facebook, membrii echipajului Circumeuropa. Duminică, 11 iunie, temerarii de la bordul “Vulpii” s-au trezit să prindă răsăritul soarelui în Marea Neagră. Marţi, 13 iunie, “Vulpea” şi-a încheiat deocamdată misiunea şi echipajul a urcat pe “Gaia”, o ambarcaţiune cu vele făcută special pentru navigaţia pe mări şi oceane.

“Gaia” va naviga pe mări şi în Atlantic
“Gaia” va naviga pe mări şi în Atlantic

“Ne continuăm drumul către Istanbul, unde vă aşteaptă surprize precum muzică, dans, teatru şi altele”, au transmis cei de la Circumeuropa. Zilele viitoare urmează şi primele evenimente culturale din cadrul expdiţiei: pe Bosfor, în Turcia, Petre Ionuţescu va urca pe barcă şi va da un recital la trompetă. În Elefsina (Grecia), localitate care, alături de Timişoara, e Capitală Culturală Europeană în 2023, va fi prima reprezentaţie a celor de la Ansamblul Timişul, următorul spectacol urmând să aibă loc la Patras (Grecia).

Aventura va dura o jumătate de an

Pentru echipajul de pe “Gaia”, după Marea Neagră urmează Marea Marmara, Marea Egee, Oceanul Atlantic, Canalul Mânecii, Marea Nordului. Apoi, din nou, pe fluvii şi pe râuri, din Amsterdam: Rin, Main, Dunăre, Tisa şi, în final, din nou Bega. La revenirea pe Dunăre, echipajul va urca din nou la bordul “Vulpii”.

Aşa arată traseul aventurii româneşti
Aşa arată traseul aventurii româneşti

Expediţia durează în jur de şase luni. Printre membrii expediţiei Circumeuropa, pe lângă căpitanul Cristian Ilea, se numără Cosmin Jitariuc (jurnalist la TVR Timişoara), biologul Oana Gavriliuc, Doru Creţ (pre­şedintele West Yacht Club) şi Valentin Bogdan (geolog şi speolog). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net