Au vrut un copil, dar au făcut trei! În eprubetă

Ultima actualizare:
Pereții clinicii din Atena  sunt tapetați cu fotografiile  a peste 29.000 de  copii născuți in vitro
Pereții clinicii din Atena sunt tapetați cu fotografiile a peste 29.000 de copii născuți in vitro

În vreme ce multe mămici îşi abandonează copiii în maternitate, altele ar da orice pentru a avea urmaşi. Cuplurile din România apelează tot mai mult la fertilizarea in vitro, ultima soluţie pentru împlinirea unei familii. Nicoleta şi Constantin Mişa au fost binecuvântaţi cu trei suflete, după ani în care s-au chinuit să aducă pe lume un prunc pe cale naturală.

Unul doarme în cărucior, altul trage de timp până mami îl schimbă pe al treilea boţ cu ochi. Plâng pe rând pentru a nu ridica toată casa în picioare şi au răbdare până le vine lăpticul. Nu fac nazuri dacă mâncarea e rece, parcă înţelegând ce greu trebuie să-i fie lui mami cu trei bebe pe cap, zi de zi. Alexandru, Claudiu şi Robert sunt cei mai răbdători copii mici pe care îi poţi întâlni. Deşi n-au făcut încă un an, pruncii par a înţelege, ca nişte oameni mari, cât se chinuiesc părinţii lor ca să le ofere tot ce-i mai bun în viaţă. Tripleţii au venit pe lume în vara anului trecut, după ce Nicoleta şi Constantin au apelat la fertilizare in vitro într-o clinică din Atena, Grecia.

Acesta e laboratorul  unde au loc  inseminările artificiale
Acesta e laboratorul unde au loc inseminările artificiale

„Ne-am dorit cu disperare un copil, dar nu am reuşit pe cale naturală. La noi nu a fost vorba de infertilitate, ci de sarcini extrauterine repetate. În urma lor am pierdut ambele trompe uterine. Astfel că nu am avut altă soluţie”, ne mărturiseşte Nicoleta (33 de ani).

Medicii de la Genesis Atena i-au implantat femeii trei embrioni, pentru a spori şansele ca măcar unul să se dezvolte corespunzător. Norocul lor a fost că toţi trei au prins viaţă. Nu toate cuplurile care ajung să conceapă prunci în eprubetă se confruntă cu probleme de fertilitate. Deseori, cei care nu pot avea copii suferă de boli ale aparatului reproducător, afecţiuni care pot fi tratate dacă sunt depistate timpuriu. Infertilitatea, însă, e un flagel al societăţilor dezvoltate, care se manifestă în cazul persoanelor extrem de stresate, cu o alimentaţie haotică. În cazul femeilor, cea mai mare predispoziţie e la cele care amână nepermis de mult momentul în care vor deveni mămici.

„Cauzele infertilităţii nu sunt neapărat medicale. Cea mai mare incidenţă se găseşte la femeile de peste 35 de ani, care se gândesc mai mult la carieră şi mai puţin la posibilitatea de a avea un copil. Stresul şi alimentaţia nesănătoasă sunt factori care influenţează calitatea spermei la bărbaţi. Infertilitatea nu e o problemă preponderent feminină, ci una care afectează în mod egal femeile şi bărbaţii”, spune dr. Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate.


    Acesta e laboratorul  unde au loc  inseminările artificialeFoto: Dan L. Brumar
Acesta e laboratorul unde au loc inseminările artificialeFoto: Dan L. Brumar

Medicul grec recomandă cuplurilor din România să consulte imediat un specialist în infertilitate dacă timp de un an nu reuşesc să aibă copii pe cale naturală.

Iată ce nu știai despre fertilizarea in vitroFemeile care nu pot avea copii au nevoie de un tratament medicamentos sau injectabil pentru stimularea creșterii numărului de ovule.  În cazul în care spermatozoizii nu sunt voinici, se apelează la băncile de spermă pentru fecundarea ovulelor.Fertilizarea in vitro costă câteva mii de euro, dar în multe cazuri femeile pot rămâne însărcinate în urma unor tratamente medicamentoase  care costă câteva zeci de lei.Peste 1.600 de cupluri din România au apelat în ultimii doi ani la serviciile clinicii Genesis din Atena. Peste 900 de copii s-au născut în urma fertilizării.Grecii vor deschide la București o clinică în luna octombrie a acestui an, care va funcționa pe strada Polonă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net