Automedicația, armă cu două tăișuri. Avertismentul unui farmacist din București
Câți dintre voi nu vă lăsați seduși de reclamele tv la medicamente, care promit rezolvarea simplă și rapidă a unor probleme de sănătate? De câte ori nu v-ați dus direct la farmacie și ați sărit peste consultația la doctor? Fenomenul automedicației ia tot mai mult avânt în România și este o armă cu două tăișuri, avertizează Cosmina Bengescu, farmacist doctorand specializat în tehnici de preparare farmaceutică, explicând pe larg ce e permis și ce nu trebuie să cumpărăm fără rețetă.
În ce situații nu e neapărat nevoie să mergi la medic
Pandemia a îngreunat și mai mult accesul la servicii medicale. Din lipsă de timp, de bani sau pentru a evita aglomerația din clinci și spitale, mulți români preferă să caute pe internet răspuns la problemele lor de sănătate. Poate fi ok până la un punct. „Atunci când vorbim despre o durere în gât, o răceală ușoară sau tratarea unei zgârieturi putem să mergem direct la farmacie să luăm un remediu. Farmacistul te poate îndruma spre medicamentul corect atunci când vizita la medic nu este neapărat necesară. Totuși, trebuie precizat că recomandările sunt strict pe partea de suplimente alimentare, anumite cosmetice sau produse ce se pot elibera fără prescripție medicală. Orice altă problemă de sănătate trebuie să aibă un diagnostic clar și un plan de tratament dat de medicul specialist”, susține Cosmina Bengescu.
Care sunt cele mai căutate produse din farmacii
Ține și de sezon. Vara se vând produsele de protecție solară, toamna cele pentru întărirea imunității, iarna cele de răceală și gripă. „Printre cele mai des întâlnite afecțiuni care fac obiectul automedicației sunt răcelile, anumite forme de durere și un presupus deficit de vitamine și minerale în organism. Se caută în orice anotimp amestecurile de plante, ceaiurile sau produsele de îngrijire personală”, mai spune farmacistul de la Crisia Farm.
Pentru ce medicamente ai nevoie de rețetă
Produsele care nu se pot elibera fără rețetă sunt cele care conțin substanțe farmaceutice active și care se folosesc în tratarea diferitelor patologii. Vorbim aici de antibiotice, antiinflamatoare puternice, produse psihotrope etc.
Cât de periculoasă e automedicația
Riscurile automedicației sunt ridicate, mai ales când afecțiunea persistă. Poți să-ți distrugi stomacul sau ficatul luând un tratament de care nu ai nevoie, în timp ce problema reală persistă și se agravează în timp. Un exemplu perfect este automedicația în cazul hemoroizilor. De rușine, oamenii nu merg la specialist, iar reclamele la creme și supozitoare abundă la tv. „Prima greșeală este aceea că se diagnostichează singuri cu hemoroizi, când acolo e posibil să fie o problemă mai gravă. În al doilea rând, riscă să aleagă un tratament greșit care de cele mai multe ori le face rău, după care, în final, ajung la medic cu afecțiuni deja cronicizate sau complicate”, explică dr. Anamaria Nicoleta Iliescu, chirurg proctolog în cadrul unei clinici din București.
„Sugestia pe care o fac tuturor celor care au o problemă de sănătate este de a avea încredere în expertiza medicilor și de a aborda, pe cât posibil, preventiv astfel de probleme. Medicul poate recomanda o schemă de tratament personalizată pentru a trata cauza bolii, nu doar simptomele ei”, mai spune farmacistul din București.