Avantajele și dezavantajele unui job de noapte. Nu știi dacă să accepți sau nu să lucrezi atunci când toată lumea doarme?

Ultima actualizare:

    Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com

Dacă ți s-a oferit posibilitatea de a munci noaptea, într-o redacție de televiziune, într-un spital sau într-o multinațională, și nu știi ce să faci, atunci o analiză SWOT, în care să pui pe o hârtie atât avantajele, cât și dezavantajele unei asemenea decizii, ar fi mai mult decât necesară. Poate crezi că ai face parte deodată dintr-o minoritate, mai ales dacă toate prietenele tale au locuri de muncă cu program de zi, iar la maximum ora 19.00 sunt acasă și restul serii îl petrec alături de cei dragi, acasă sau în oraș.

Mai mult de jumătate dintre angajaţii români prestează muncă de noapte sau în weekend, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), așadar situația ta nu este una rar întâlnită. Cu toate acestea, înainte de a-ți da OK-ul, ar fi de preferat să ții seama de câteva recomandări: 

Starea de sănătate

Este cel mai important factor în funcție de care să îți ghidezi hotărârea. Înainte de a spune „da” sau „nu”, ar fi bine să îți evaluezi starea generală de sănătate și să treci pragul unui laborator analize medicale. Poți alege un set de analize de sânge complex, cu o hemoleucogramă completă, glucoză serică, profil lipidic (LDL colesterol, HDL colesterol, colesterol total, trigliceride), creatinină serică, examen de urină – sumarul și sedimentul de urină, precum și testarea hormonilor tiroidieni. Astfel, vei putea vedea dacă ai anemie sau orice altă carență în organism și cum poți să previi alte afecțiuni. Dacă vii cu biletul de trimitere de la medicul de familie, poți beneficia de anumite analize gratuit, un motiv în plus să îți faci aceste investigații. De asemenea, cere sfatul unui specialist, mai ales dacă ai în istoricul tău medical un episod de depresie, anxietate sau tulburare afectiv-bipolară. Privarea de somn poate favoriza recurența acestor afecțiuni și le poate agrava. Dacă toate analizele îți ies bine și nu te-ai confruntat vreodată cu o boală care să te fi afectat din punct de vedere psihic, atunci poți lua în serios varianta unui loc de muncă cu program de noapte. 

Timpul petrecut cu cei dragi


    Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com

Din punct de vedere al reglementărilor stabilite prin Codul Muncii, dacă lucrezi pe timpul nopții beneficiezi de mai multe bonusuri, inclusiv mai mult timp liber. De obicei, cei care lucrează o săptămână de noapte au apoi una liberă sau după 24 de ore lucrate pe timpul nopții urmează 48 libere, dar aceasta nu este o regulă. În orice caz, ar trebui să stabilești de la început astfel de detalii cu potențialii angajatori și să ceri un salariu semnificativ mai mare, căci un asemenea program vine la pachet cu multe sacrificii. De exemplu, nu vei mai putea să îți petreci serile în oraș alături de prietene, să ieși într-un restaurant sau să adormi în brațele partenerului tău. Sunt costuri pe care poate nu le vei resimți pe moment, dar în timp, ele ajung să conteze, în ideea în care ai putea fi îndepărtată încet și insesizabil din cercul de prieteni. Nu e vorba de vreo excludere din răutate, ci efectiv grupul ar putea crede că degeaba te-ar invita la bowling sau la pizza, căci cel mai probabil ai fi la muncă.

Atunci când alegi să spui „da” unui job de noapte, poți fi sigură că vei traversa o perioadă dificilă, dar nu una imposibil de gestionat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net