Avem 1.717.339 de arbori în oraş

Ultima actualizare:

Sărac în verdeaţă cum e, Bucureştiul are 1.717.339 de copaci şi 4.512 hectare de terenuri înverzite.

Cel puţin aşa reiese din Registrul spaţiilor verzi, realizat de patru companii specializate în cadastru şi topografie. Toate aceste date au fost obţinute prin fotografierea din aer a fiecărui metru pătrat de teren din oraş, cu ajutorul unui avion de mici dimensiuni.

E vorba de un aparat Rockwell Commander C690, dotat cu o cameră foto specială ce valorează nu mai puţin de un milion de dolari.

„Fiecare arbore se regăseşte în actualul cadastru verde al Capitalei. O aplicaţie specială permite oricui să verifice poziţionarea, starea, vârsta şi specia din care face parte”, ne-a spus ing. Valeriu Manolache, unul dintre artizanii proiectului.

Spaţiul verde a sporit cu 1.500 de hectare în patru ani

Incredibil sau nu, suprafaţa verde a Capitalei a crescut din 2007 în 2010 cu peste 1.500 de hectare. Specialiştii care au întocmit „Cadastrul verde al Municipiului Bucureşti" pun aceste cifre pe seama lucrărilor de amenajare a câtorva noi parcuri şi de plantare a arborilor şi arbuştilor pe aliniamentul bulevardelor principale. Conform datelor cuprinse în registrul verde al oraşului, Bucureştiul avea 2.958 de hectare de spaţii verzi (cu tot cu parcuri şi grădini administrate de Municipalitate), în vreme ce în 2010, suprafaţa verde a ajuns la 4.512 hectare.

Măsurătorile efectuate de topografi au scos la iveală faptul că, în prezent, în Capitală sunt 122 de terenuri degradate, care au o suprafaţă de 367,7 hectare. Aceste terenuri sunt, în mare parte, în proprietatea unor particulari şi nu pot fi transformate în parcuri cu forţa. Autorităţile locale pot, cel mult, aplica amenzi celor care nu-şi întreţin suprafeţele de teren deţinute. Însă aceste măsuri nu vor duce niciodată la sporirea oazelor de verdeaţă din oraş. Conform cerinţelor Uniunii Europene, Bucureştiul trebuie să ofere cetăţenilor săi 26 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor.

„Pentru atingerea acestui barem, autorităţile locale mai trebuie să transforme 443 de hectare de teren în parcuri sau grădini publice. De asemenea, pe blocurile din Bucureşti ar putea fi amenajate grădini verzi", a declarat ing. Valeriu Manolache, ieri, la lansarea hărţii verzi a oraşului.

Sectorul 1, cel mai verde

Sectorul 1 al Capitalei are cea mai mare suprafaţă de spaţii verzi (1.757,7 hectare - cu Pădurea Băneasa şi Grădina Zoologică), în vreme ce sectorul 5 e codaş la acest capitol (369,6 hectare). Documentul arată că fiecărui bucureştean din sectorul 1 îi revine 77,19 mp de verdeaţă, în timp ce bucureştenii care locuiesc în sectorul 2 au doar 12,43 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Totodată, sectorul 4 are o bulină albă la capitolul parcuri şi grădini: 25% din suprafaţa totală a parcurilor se află pe raza sa administrativă. Însă deţine recordul şi în ceea ce priveşte suprafaţa totală a terenurilor lăsate în paragină: 224,7 hectare (din care 140 hectare în zona fostului lac Văcăreşti).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net