Averea şefei CSM, verificată de Agenţia Naţională de Integritate
Averea Liei Savonea, preşedinta Coniliului Superior al Magistraturii, este un subiect fierbinte care a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Surse judiciare au precizat că în urma unei sesizări pe numele acesteia au început verirficările în acest sens.
Ulterior, Lia Savonea a transmis Comisiei Juridice a Senatului o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și de completare a legii de funcționare a ANI, notează mainnews.
În spațiul public au apărut informații privind bunurile deținute de Lia Savonea, dar ANI a menționat că la finalul verificărilor, persoana supusă controlului va fi informată de rezultat, fără a spune concret dacă există o lucrare în curs. Surse judiciare au precizat însă că există un dosar pe rolul ANI, deschis ca urmare a unei sesizări.
"Vă aducem la cunoștință faptul că instituţia nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenţiei, respectând astfel principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, „legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii. Având în vedere că lucrările aflate pe rolul Agenției Naționale de Integritate, în cazul în care acestea există, nu sunt informații publice, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, inspectorul de integritate va comunica stadiul evaluării, precum și soluția dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum și petentului”, este răspunsul instituției pentru sursa citată.
Cercetările ANI au fost demarate ca urmare a unei sesizări formulate pe numele președintelui CSM în luna iunie. Ulterior sesizării, pe 4 iulie, Savonea a înaintat Comisiei Juridice a Senatului, condusă la acel moment de Robert Cazanciuc, o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și completarea legii de funcționare a ANI, potrivit cărora competenţele Agenţiei Naţionale de Imtegritate să fie restrânse. Astfel, se propune limitarea evaluării pe ultimii trei ani anterior sesizării. În prezent, evaluarea poate fi făcută pe parcursul deținerii funcției publice, precum și în decursul a 3 ani după încetarea acesteia.
Cine e Lia Savonea
Lia Savonea a fost validata, la finele lui 2018, de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţia de preşedinte CSM pentru anul 2019. Judecătorul a fost singurul candidat pentru această poziţie. În 2019, CSM urmează să facă numiri în funcţii înalte din sistemul judiciar: Înalta Curte, Parchetul General, DNA, Secţia pentru investigare a magistraţilor sau Inspecţia Judiciară. Nu în ultimul rând, Secţia pentru judecători din CSM face promovările de judecători la Înalta Curte. În plus, CSM numeşte sau deleagă în funcţii şefii instanţelor şi parchetelor din România.