Avertisment: masacrul de la Roma se poate repeta la Cluj în noaptea de Anul Nou

O tradiție spectaculoasă pentru noaptea de Anul Nou riscă să se transforme într-o tragedie pentru mii de păsări din Cluj-Napoca, după modelul masacrului de la Roma, de anul trecut.

Mii de păsări au murit la Roma după focurile de artificii de la sfârșitul anului 2020
Mii de păsări au murit la Roma după focurile de artificii de la sfârșitul anului 2020

Autoritățile din Cluj au decis să organizeze patru focuri de artificii în noaptea de Anul Nou, pentru a asigura distanțarea impusă de pandemia de coronavirus, însă această precauție ar putea fi fatală pentru mii de păsări din oraș.

„Am aflat cu tristeţe că Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu doar că nu a renunţat la planul de a ţine patru spectacole cu focuri de artificii la trecerea în noul an, dar şi că printre locaţiile alese se numără zone verzi. Dacă tot ne punem etichetă de oraş smart şi inovator, cursul firesc al lucrurilor ar fi fost căutarea de soluţii alternative, cât mai puţin nocive pentru oameni, animale şi mediu. Asta se face deja în acele locuri unde oamenii au înţeles că unele obiceiuri nu pot râmâne neschimbate, atâta vreme cât este evident pericolul pe care îl reprezintă”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Societăţii, potrivit Adevărul.  

Masacrul de la Roma: mii de păsări moarte pe străzi după artificiile de Anul Nou

Postarea este însoţită de o fotografie din Roma cu mii de păsări moarte pe străzi ca urmare a focurilor de artificii din 2020.   

„Imaginea prezentată, prin amabilitatea OIPA International, prezintă urmările dramatice ale utilizării petardelor şi focurilor de artificii în Roma, la trecerea din 2020 în 2021, când sute de păsări le-au căzut victime. Credem că nu putem ignora dovezile clare ale consecinţelor nefaste pe care acţiunile noastre le pot avea asupra unor vieţuitoare fără apărare. E nevoie de o schimbare, astfel ca începutul plin de speranţă pe care îl dorim pentru noi, să nu devină tragedie pentru alte fiinţe”, se arată în postare.   

Ornitologii atrag atenţia că pocnitorile, petardele, artificiile au un impact negativ asupra vieţuitoarelor sălbatice, mai ales din cauza zgomotului puternic, imprevizibil, şi într-o măsură mai mică din cauza efectelor luminoase. În concluzie, susţin cei de la Societatea Ornitologică „reacţiile animalelor sălbatice variază de la creşterea atenţiei, la creşterea pulsului, stres, anxietate, teamă, evadare, panică, până la rănire şi chiar moarte”.  

Citește pe Adevarul.ro ce soluții alternative propun ornitologii pentru spectacolul de Anul Nou

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net