Sfin╚Ťii Constantin ╚Öi Elena. Ce avem voie s─â facem ╚Öi ce trebuie s─â evit─âm azi?

Cre╚Ötinii ortodoc╚Öi pr─âznuiesc pe 21 mai s─ârb─âtoarea Sfin╚Ťilor ├«mp─âra╚Ťi Constantin ╚śi Elena, fondatorii bisericii cre╚Ötine.

1 imparatii constantin si elena jpg jpeg
Sin╚Ťii Constantin ╚Öi Elena, ├«n iconografia cre╚Ötin ortodox─â

Împăratul roman Constantin cel mare și mama acestuia, Elena sunt cei care au oprit persecutarea creștinilor în imperiu.

Mai mult, cre╚Ötinismul a devenit religie oficial─â, cei doi av├ónd grij─â s─â pun─â ├«n eviden╚Ť─â simbolurile sfinte ale cultului: Sf├óntul Morm├ónt ╚Öi multe biserici sau mai multe relicve importante.

Cit╚Öte ╚Öi: Calendar ortodox 2022, 21 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sfin╚Ťii ├Ämp─âra╚Ťi ╚Öi ├«ntocmai cu Apostolii Constantin ╚Öi mama sa, Elena

De-a lungul timpului, de s─ârb─âtoare cre┼čtin─â din data de 21 mai s-au legat o serie de obiceiuri populare, noteaz─â Adevarul.ro

Agricultorii nu muncesc azi

├Än aceast─â zi, agricultorii nu lucreaz─â, pentru a evita pagubele aduse culturii, iar ├«n unele regiuni ale ┼ú─ârii este ultima zi ├«n care se mai poate sem─âna porumb, ov─âz ┼či mei. Se spune c─â tot ce e seam─ânat dup─â aceast─â zi se va usca.

Tot la 21 mai, ciobanii hot─âr─âsc cine le va fi baci, unde vor stabili st├ónele ┼či cine le va p─âzi oile pe timpul p─â┼čunatului.

Focuri ritualice

├Än zonele rurale, e aprins un foc mare, iar, oamenii stau ├«n jurul lui pentru a fi ap─âra╚Ťi. Animalele domestic sunt trecute prin fum pentru a fi ferrite de pericole sau boli.

În gospodării, se dă cu tămâine și se stropește cu aghiazmă pentru a alunga duhurile necurate.

├Än tradi╚Ťia popular─â, praznicul Sfin╚Ťilor Constantin ╚Öi Elena se confund─â cu o s─ârb─âtoarea popular─â numit─â Constantinul Puilor sau Constantin Graur.

S─ârb─âtoarea p─âs─ârilor

Este vorba despre , o s─ârb─âtoare a p─âs─ârilor de p─âdure. Se spune c─â ├«n aceast─â zi, p─âs─ârile din p─âdure ├«ncep s─â-┼či ├«nve┼úe puii s─â zboare, dup─â ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie, pe 11 februarie, s-au ├«mperecheat ┼či ┼či-au construit cuiburile la Dragobete, pe 24 februarie.

Se spune c─â ├«n aceast─â zi, trebuie s─â aducem ├«n cas─â  m─âcar trei fire de bujori ├«mboboci┼úi. De asemenea, pentru s─ân─âtate, este bine s─â ducem la biseric─â trei bujori, flori de l─âm├ói┼ú─â, p├óine ┼či dulciuri, preparate ├«n cas─â.

Peste un milion de român serbează ziua numelui

De asemenea, 21 mai este ziua ├«n care foarte mul╚Ťi rom├óni ├«╚Öi serbeaz─â ziua de nume. Conform datelor puse la dispozi╚Ťie de Direc┼úia pentru Eviden┼úa Persoanelor ┼či Administrarea Bazelor de Date, numele Constantin sau derivate ale acestuia sunt purtate de 698.155 de personae.  De asemenea, numele Elena sau derivate ale acestuia sunt purtate de 1.123.411 de persoane.

Cite╚Öte ╚Öi: Constantin ╚Öi Elena. Cele mai frumoase mesaje ╚Öi ur─âri pentru cei dragi

├Ämp─âratul Constantin (306-337) a fost fiul lui Constan┼úiu Hlor ┼či al Elenei. Imperiul roman era controlat de ├«mp─âratul Diocle┼úian (284-305).

Partea de apus a imperiului, cu capitala la Roma, era cârmuită de Maximian, alături de fiul său, Maxenţiu, iar ca ajutor pe Constanţiu Hlor, tatăl Sfântului Constantin.

Constantin, primul împărat roman creștin

Acesta guverna ┼úinuturile Galiei, Spaniei ┼či Britaniei. Dac─â ├«n imperiul roman religia cre╚Ötin─â nu era recunoscut─â, practican╚Ťii fiind persecuta╚Ťi, Constan╚Ťiu ducea o politic─â tolerant─â, av├ónd chiar consiglieri cre╚Ötini.

Constantin a preluat guvernarea regiunilor controlate de tatăl său, după moartea acestuia și a câștigat respectful armatei. Maxenţiu, fiul lui Maximian nu a fost de accord cu succesiunea și a pornit război împotriva lui Constantin.

stanga
dreapta
sfintii constantin si elena jpeg
În biserica Sf Constantin  și Elena din sectorul 3 intra  doar câte o persoană  jpeg
5 detaliu elena constantin jpg jpeg
sfintii constantin si elena

Episcopul Eusebiu de Cezareea istorise┼čte c─â, plec├ónd ├«n ├«nt├ómpinarea du┼čmanului s─âu, ├«mp─âratul Constantin se ruga, cer├ónd ajutor de la Dumnezeu ├«nainte de a ├«ncepe lupta, ┼čtiind c─â oastea lui este mai slab─â dec├ót cea a lui Maxen┼úiu.

Ca r─âspuns la rug─âciunea lui, Constantin a v─âzut ziua, ├«n amiaza mare, str─âlucind pe cer, o cruce luminoas─â, pe care scria cu slove alc─âtuite din stele: ÔÇ×Prin acest semn vei ├«nvingeÔÇŁ.

Se spune că în noaptea ce a urmat, în vis î s-a arătat Iisus Hristos, care l-a îndemnat să pună semnul crucii pe steagurile armatei sale.

Cite╚Öte ╚Öi: Pelerinaj la moa╚Ötele a patru sfin╚Ťi, la Catedrala Patriarhal─â din Bucure╚Öti, pe 21 mai

Cu noile ├«nsemne, Constantin a intrat ├«n Roma ┼či l-a biruit pe Maxen┼úiu, care, ├«n timpul luptei a c─âzut ├«n r├óul Tibru ╚Öi s-a ├«necat, la podul Milvius, ├«n anul 312.

Astfel, Constantin a eliberat Roma de tirania lui Maxen┼úiu. Prin ÔÇ×Edictul de la MilanÔÇŁ, Constantin a oprit persecutarea cre╚Ötinilor ╚Öi a mutat capital imperiului la Constantinopol, ora╚Öul Istanbul din zilele noastre.

A oprit persecutarea creștinilor

De asemenea, Constantin a hot─âr├ót ┼úinerea Sinodului de la Niceea, ├«n anul 325, la care el ├«nsu┼či a luat parte. Aici, episcopii din toat─â lumea cre┼čtin─â au condamnat r─ât─âcirea lui Arie ┼či au m─ârturisit dreapta credin┼ú─â, alc─âtuind prima parte din Crezul rostit de cre╚Ötini ╚Öi ast─âzi, la fiecare Sf├ónt─â Liturghie.

Sf├óntul ├Ämp─ârat Constantin a fost sus╚Ťinut necondi╚Ťionat de mama sa, Elena. Aceasta a f─âcut un pelerinaj istoric la Ierusalim pentru descoperirea locurilor sfinte din Evanghelii.

Împărăteasa Elena a redescoperit Sfântul Mormânt, la Ierusalim

A╚Öa a fost descoperit locul Golgotei, al Sf├óntului Morm├ónt ┼či lemnul crucii pe care se credea c─â a fost r─âstignit Iisus ┼či a zidit biserica Sf├óntului Morm├ónt, biserica din Betleem, pe cea din Nazaret ┼či alte loca┼čuri sfinte pentru cre╚Ötini.

Foarte multe relicve se află și astăzi în muzee din întreaga lume, multe dintre acestea fiind expuse și în Muzeul de la Vatican.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

dani otil gabriela prisacariu
Romani┼úa Iovan ┼či Iulian Gogan jpeg
romanca rechin 1 png
FotoJet (5) jpg
FotoJet jpg
andreea banica
romanca rechin 2 png
printul harry profimedia 0685156749 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
iolanda anamaria babau jpg
calendar ortodox 2021 9 iulie sfantul sfintit mucenic pangratie episcopul taorminei png
whatsapp down 799948 jpeg
FotoJet (5) jpg
Regina Elizabeta la nunta fiului s─âu Charles cu Camilla Parker Bowles 2005. Foto Gettyimages
romanca rechin 2 png