Azotat de amoniu depozitat în condiții improprii la Galați. Tragedia de la Beirut ar fi putut să se repete în România!
O cantitate de 35 de tone de azotat de amoniu, depozitat în condiții improprii, a fost descoperită la Galați de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Aceștia au făcut un control la punctul de lucru din localitatea Vlădeşti al unei societăţi comerciale.
Azotatul de amoniu este substanţa care a produs explozia de la Beirut de zilele trecute, dar și explozia de la Mihăilești, din 2004, în urma căreia au murit 18 oameni. Sacii cu azotat de amoniu erau depozitaţi fără să se respecte măsurile stricte de siguranţă prevăzute de lege în cazul substanţelor extrem de periculoase, transmite news.ro.
Azotatul de amoniu depozitat în condiții improprii la Galați ar fi putut provoca o tragedie
Descoperirea a fost făcută de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase care au făcut un control la punctul de lucru din localitatea Vlădeşti al unei societăţi comerciale. Acolo, poliţiştii au găsit, într-o magazie, două kilograme de insecticid, produs clasificat ”foarte toxic”, deţinut ilegal, şi peste 70 de litri de produse de protecţia plantelor, expirate, faţă de care administratorul societăţii nu luase măsura neutralizării printr-o firmă autorizată.
Potrivit Poliţiei Judeţene Galaţi, în timpul aceluiaşi control, poliţiştii au găsit 35.000 de kilograme de azotat de amoniu, depozitat în condiţii improprii. Ca urmare, administratorul societăţii este cercetat pentru mai multe infracţiuni, între care trafic de produse şi substanţe toxice şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.
În explozia de la Beirut au murit cel puțin 200 de oameni
Deflagraţia de la Beirut din 4 august a avut loc într-un depozit unde se aflau stocate în mod necorespunzător 2.750 de tone de azotat de amoniu. Cel puţin 200 de oameni şi-au pierdut viaţa în această explozie de proporţii, iar peste 6.000 au fost răniți. Zeci de persoane sunt încă date dispărute, multe dintre ele fiind lucrători străini. Peste 250.000 de locuitori au rămas fără adăpost.
În 24 mai 2004 un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu de la combinatul chimic Doljchim s-a răsturnat pe DN 2 E 85 în apropiere de localitatea Mihăileşti, a luat foc şi a explodat în timp ce pompierii militari ajunşi la faţa locului încercau să lichideze flăcările. În urma exploziei de la Mihăileşti au murit 18 oameni iar alţi 13 au fost răniţi.
Ce este azotatul de amoniu
Azotatul de amoniu este o sare care se obține prin reacție de neutralizare a acidului azotic cu amoniac. Este numit și nitrat de amoniu sau salpetru de amoniu, iar formula sa chimică este NH4NO3. Are formă de sare cristalină, albă, extrem de solubilă în apă, și se găsește în stare naturală în regiuni extrem de uscate, cum ar fi deșertul Atacama din Chile, însă în prezent este obținut în mod artificial.