Bacterii care se dezvoltă în fecalele umane, găsite în săpunul de la Spitalul Elias

Ultima actualizare:

    Medicul Mariana Buzea de la Spitalul Elias a descoperit bacteria din săpunul dezinfectantfoto: Gazeta Sporturilor
Medicul Mariana Buzea de la Spitalul Elias a descoperit bacteria din săpunul dezinfectantfoto: Gazeta Sporturilor

Mizeria din sistemul de sănătate românesc este mai mare decât și-ar fi putut imagina chiar și cel mai pesimist dintre cârcotași. După ce au dezvăluit problema concentrației dezinfectanților furnizați de firma Hexi Pharma majorității spitalelor din România, jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor aduc la lumină un scandal mai vechi, mușamalizat la vremea respectivă de oficialii din Ministerul Sănătății.

În iulie 2014, medicii de la Spitalul Elias se confruntau cu două infecții nosocomiale ciudate, una la un nou-născut, alta la un bolnav de cancer. Era vorba despre o ”bacterie de hazna”, care se dezvoltă în rahatul uman și care nu mai apăruse până atunci în analizele realizate de specialiștii spitalului.

Jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor dezvăluie cum a fost descoperită bacteria de medicii Mariana Buzea și Marilena Filipoiu, întâmplător, chiar într-un produs care trebuia să omoare bacteriile.

Mariana Buzea a avut ideea să preleveze probe din săpunul lichid folosit la spălarea mâinilor în tot spitalul, înclusiv în sălile de operație. Din curiozitate, pentru că i s-a părut că a lăsat urme ciudate după ce s-a spălat pe mâni în laborator.

„Am pus în laborator două lamele: una cu săpun din laborator și cealaltă cu săpunul de la asistente”, a povestit doctorul Buzea pentru Gazeta Sporturilor.

„Pe una dintre lamele am scris NOI și pe cealaltă am scris VOI”, și-a amintit colega ei, Marilena Filipoiu. Ambele probe, NOI și VOI, proveneau din săpunul Maxil, produs de o fabrică din Târgu Mureș pe nume Romchim.

Peste o zi, ele privesc ce a crescut pe lamelele cu substanța dezinfectantă. „Ne-am îngrozit!”. Este Serratia marcescens, un germene care se dezvoltă în rahatul uman.

Două milioane de bacterii pe un mililitru de săpun dezinfectant

Directorul spitalului, Doina Dimulescu, a trimis probele la Institutul Cantacuzino pentru că a vrut să vadă ce concentrație de bacterii avea săpunul. Rezultatul i-a îngrozit la propriu. Două milioane de bacterii pe un mililitru de săpun dezinfectant Maxil a depistat laboratorul Cantacuzino în mostrele trimise de la spitalul Elias.

La începutul lui august 2014, spitalul declanșează un control în toate stocurile de Maxil, indiferent dacă se aflau în zonele critice, în saloanele normale sau în magazie. Toate probele ies contaminate cu germeni. Analizele pacienților infectați arată că este vorba despre aceeași bacterie. De la săpunul din spital bacteriile circulaseră și contaminaseră mâinile medicilor și, în final, sângele pacienților.

Inițial, fabrica a negat. Activitatea de producție a continuat. Mai mult, Romchim a dat în judecată Spitalul Elias pentru că nu i-a permis participarea la licitația din 2015-2016.

Spitalul renunțat la toate produsele Romchim și a schimbat toate țevile din sistemul de circulație a săpunului lichid pentru a scăpa de bacteria Serratia marcescens. Ca o ironie a sorții, spitalul a achiziționat produse Hexi Pharma.

Citește pe tolo.ro cum au mușamalizat oficialii din Ministerul Sănătății situația dezvăluită de specialiștii de la Elias, în ciuda demersurilor făcute de directoarea Dinulescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net