Bebeluşii din Argeş, nenorociţi pe viaţă?

Ultima actualizare:

    Ana-Maria face zilnic  dializă, deoarece  boala i-a blocat rinichii
Ana-Maria face zilnic dializă, deoarece boala i-a blocat rinichii

Nouă bebeluşi mai sunt internaţi la Spitalul “Marie Curie” din Capitală. O fetiţă s-a stins, marţi după-masă (16 februarie), acesta fiind al treilea deces în cazul copiilor din Argeş, internaţi în Capitală. Alţi doi au plecat, marţi, acasă. Medicii sunt îngrijoraţi, întrucât nu a fost depistată deocamdată cauza bolii. Mai mult, ei spun că aceasta ar putea rămâne un mister.

O fetiţă de un an şi patru luni s-a stins, marţi. Ea fusese intubată duminică noapte, după ce starea ei s-a deteriorat. Micuţa a făcut atunci un stop cardiorespirator, însă medicii au reuşit s-o resusciteze. Marţi, fetiţa, care avea hemoragie cerebrală, a intrat din nou în stop cardio­respirator, acesta fiindu-i fatal.Tot marţi, doi dintre bebeluşii cu sindrom hemolitic uremic au părăsit Spitalul “Marie Curie”, “cu o situaţie net ameliorată”, a declarat prof. dr. Mihaela Bălgrădean. “Este vorba de doi copii care nu au necesitat dializă”, a completat medicul.Din păcate, alţi nouă copilaşi au rămas în spital. Trei sunt la Terapie intensivă, iar şase sunt internaţi, în continuare, la Nefrologie şi fac dializă peritoneală. “Ei au o evoluţie foarte bună, îşi reiau treptat funcţia renală, au început să mănânce, starea lor generală este mai bună”, a explicat prof. Bălgrădean. Lucru confirmat şi de tatăl Anei-Maria (un an), internată la Nefrologie.

“După patru zile de Terapie intensivă, în care i s-a administrat un cocktail de medicamente greu de suportat chiar şi de un adult, fetiţa a fost trecută pe secţia de Nefrologie. Face dializă şi starea ei e mai bună. Marţi, a făcut 10 ml de urină, miercuri 40 ml. Va face dializă până când rinichii se vor debloca. Medicii ne-au spus că există un procent de 2-3% să rămână pe dializă toată viaţa”, ne-a declarat Gabriel Marinescu, tatăl fetiţei.

Prof. dr. Bălgrădean spune că sindromul hemolitic uremic, boala de care suferă bebeluşii, este “cea mai gravă şi fecventă boală de tip insuficienţă renală la sugar şi la copilul mic”. Medicul a vorbit şi despre sechelele cu care ar putea rămâne aceşti copii din cauza bolii.

“Sechelele se leagă nu numai de funcţia renală, care poate fi compromisă sau parţial compromisă, unii dintre ei putând avea nevoie de dializă toată viaţa. Pentru copiii care au fost intubaţi şi care au necesitat manevre de resuscitare la un moment dat, există şi riscuri în ceea ce priveşte plămânii, activitatea motorie, cea a sistemului nervos central, pentru că, pe de o parte, este boala care afectează toate aceste organe, iar pe de altă parte, sunt şi mijloacele terapeutice extrem de invazive care pot să contribuie la gravitatea acestei evoluţii”, a explicat medicul.Specialistul a mai spus că va fi extrem de greu să se dovedească exact cauza acestei boli. “În aproape 90% din cazuri nu se depistează cauza, deoarece germenele dispare din organism şi rămân doar efectele bolii”.

La rândul său, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie, a spus că “toate probele au fost retestate şi au ieşit negative pentru tulpina de E. Coli care dă sindromul hemolitic uremic. Diagnosticul a fost negativ din două motive: pentru că intervalul scurs dintre debutul bolii şi testare a fost lung şi pentru că unii dintre aceşti copii au primit un tratament antibiotic. Acest lucru exclude practic posibilitatea de a izola microorganismul patogen”.

Prof. dr. Mihaela Bălgrădean  este îngrijorată deoarece cauza îmbolnăvirii copiilor ar putea rămâne un mister
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean este îngrijorată deoarece cauza îmbolnăvirii copiilor ar putea rămâne un mister

Cum se produce sindromul hemolitic uremic

Specialiştii Ministerului Sănătăţii spun că E.Coli este o bacterie larg răspândită în natură, care se găseşte în mod normal în intestinul omului şi animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E.Coli implicate în producerea de boli diareice şi de infecţii urinare. Unele tipuri de E.Coli produc o toxină puternică, denumită  Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc această toxină se numesc Shiga toxina E.Coli sau STEC. Unele tipuri de STEC pot produce sindromul hemolitic uremic (SHU), care reprezintă o complicaţie majoră. SHU este un tip de insuficienţă renală şi apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de STEC. Infecţia apare în urma ingestiei de STEC. Aceasta se produce, mai ales, după consumul de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea acestei infecţii sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vită, mai ales cea tocată, insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălată.

Beau apă cu porţia din cauza bacteriilor

9.300 de locuitori din Breaza  aşteaptă zi de zi să li se aducă  apă cu cisternele
9.300 de locuitori din Breaza aşteaptă zi de zi să li se aducă apă cu cisternele

Situaţie fără precedent la Breaza. Locuitorii sunt disperaţi, după ce în reţeaua de apă potabilă a oraşului, cu sursa Nistoreşti, s-a descoperit că există o bacterie periculoasă, numită clostridium perfringens. Isteria e cu atât mai mare, cu cât toţi se gândesc la situaţia bebeluşilor din Argeş.

Aproape 10.000 de locuitori din Breaza au rămas fără apă. Nu pot găti, nu pot face baie, nici măcar să se spele pe mâini. Alimentarea cu apă a fost oprită total, din cauza contaminării cu o bacterie, astfel că pompierii vin la casele lor cu cisterne ca să le împartă apă. “Nu avem apă de câteva zile şi, dacă ne dau drumul, zic că nu e  bună. Nu putem să bem, să spălăm vase, nici pe faţă să ne spălăm cu ea. Nu e bună de nimic. Noroc cu băieţii ăştia de la ISU că au venit zilnic. E rău. E o fântână acolo, dar nu ne mai lasă, că rămâne femeia fără apă dacă toată lumea se duce”, a povestit Anica Dogaru, o localnică.

În 8 februarie, localnicii au fost înştiinţaţi că apa de la robinete nu e potabilă, fiind infectată cu bacteria clostridium perfringens. Aceasta produce toxine extrem de dăunătoare pentru oameni, cauzează infecţii ale rănilor şi duce la intoxicaţii. Oamenii s-au resemnat şi se descurcă extrem de greu. Unii s-au aprovizionat cu şerveţele umede, având în vedere că le este teamă să se spele pe corp cu apa infectată, iar alţii stau la coadă la cisternele cu apă aduse de pompieri. Numai ieri, au fost împărţiţi 25.000 de litri de apă în Breaza (cartier blocuri Piaţa, cartier blocuri Aleea Parcului, cartier Valea Târsei, cartier Capul Câmpului şi sediul Primăriei), iar localnicii fac mai multe drumuri pentru a face provizii de apă, încât să le ajungă pentru mâncare şi baie. “Apa pe care am luat-o de la cisternă ni s-a indicat să o fierbem, circa 15 minute.

La robinet curge, dar cu presiune mică, la etajul unu, la etajul doi sau trei cred că nici nu mai curge, dar nu e bună. Mai cumpăr apă plată ca să beau”, ne-a povestit Ion Stoica. Luni, SC Hidro Prahova SA a intrerupt alimentarea cu apă pentru a realiza spălarea şi dezinfectarea rezervorului principal de apă şi a conductelor aferente. Urmează să se preleveze probe din apă în vederea punerii în funcţiune a aducţiunii de apă de la barajul Paltinu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
baza jos jpg
noroc in afaceri jpg
salata somon jpg
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg
bautura alcoolica care face minuni pentru creier jpg
intersectie jpg
legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net