Blochează lucrările la autostradă pentru liliecii din peşteră

Ultima actualizare:
 Câţiva lilieci trăiesc în grota de  lângă Şoimuş, descoperită în 2014
Câţiva lilieci trăiesc în grota de lângă Şoimuş, descoperită în 2014

Urşii este musai să se plimbe pe autostradă, iar liliecii nu trebuie deranjaţi de maşini. Aşa că blocăm lucrările. Nu este o glumă, ci cerinţa experţilor în mediu care vor ba să mute traseul şoselei de viteză Lugoj-Deva, ba să construiască pe ea pasarele şi tuneluri pentru animale.

Autostrada Lugoj-Deva este de poveste. Tronsonul al doilea s-a împiedicat, anul trecut, de urşii bruni. Specialiştii de la Comisia Europeană au anunţat răspicat că lucrările se blochează, pentru că nu există în proiect pasaje şi tuneluri care să le faciliteze animalelor sălbatice să migreze între Munţii Banatului şi Munţii Apuseni. Iar muncitorii au plecat.


     Câţiva lilieci trăiesc în grota de  lângă Şoimuş, descoperită în 2014
Câţiva lilieci trăiesc în grota de lângă Şoimuş, descoperită în 2014

Acum, aflăm că nici tronsonul trei nu poate fi gata prea curând. De trei ani, autostrada dintre Lugoj şi Deva s-a blocat într-o mică peşteră de lângă Şoimuş, în care trăiesc cinci lilieci. Indiferent câţi sunt, ei trebuie ocrotiţi spun experţii în mediu, care vor ca traseul autostrăzii să fie deviat. Asta înseamnă un nou studiu de fezabilitate, noi avize, exproprieri suplimentare, dar şi costuri uriaşe. Acum, ultimii 22 de kilometri din autostrada Lugoj – Deva costă aproape 420 de milioane de lei.

„Devierea traseului ar implica fie realizarea unui viaduct foarte lung, pentru că noi suntem cu autostrada în zona cursului major al râului Mureş, fie devierea printr-un versant cu defilee foarte adânci. Există posibilitatea să fie necesar un tunel în zonă. Totul va duce la 4 ani întârziere”, a declarat Adrian Blejan, director în cadrul CNADNR, pentru digi 24.

El crede că s-ar economisi bani şi timp dacă le-ar construi liliecilor un adăpost subteran, la 800 de metri de peşteră, şi 50 de căsuţe în copaci. De protejarea liliecilor din zonă depinde obţinerea acordului de mediu şi a autorizaţiei de construire pentru ultimii 10 kilometri ai autostrăzii. În lipsa lor, nu se poate lucra. 72 de kilometri sunt în construcţie, iar autorităţile sperau ca anul acesta să fie gata jumătate.

Tunel pe sub şosea pentru broscuţe 

simeon stalpnicul png

Broaştele au dat peste cap planurile reprezentanţilor primăriei din localitatea clujeană Chinteni. Aceştia îşi propuseseră, anul trecut, să asfalteze drumul comunal de trei kilometri, care leagă satele Măşcaş şi Sânmărtin. Specialiştii în protecţia mediului au impus ca şoseaua să includă şi trei pasaje subterane, destinate broaştelor. Altfel, nu primesc aviz. Se pare că în zonă trăiesc amfibieni care fac parte dintr-o specie protejată.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net