Boldea: «N-am dormit de 70 de ore»
Dialogul la distanţă cu fugarul Mihail Boldea a încetat odată ce deputatul mafiot a pus piciorul pe pământ românesc. Vorbăreţ nevoie mare când era la soare, în Africa, Boldea a fost zgârcit cu declaraţiile în faţa anchetatorilor în România. După 70 de ore de nesomn şi 24 fără mâncare, deputatul a fost dus Galaţi, unde va sta în arest următoarele 30 de zile.
Mihail Boldea a părăsit teritoriul Kenyei luni seară, decolând la ora 22.30 din Nairobi, acolo unde se predase duminică seară. A ajuns ieri dimineaţă, la ora 5.40, la Amsterdam (Olanda), iar după trei ore şi jumătate s-a îmbarcat la bordul unei aeronave KLM Royal Dutch, cu destinaţia finală Bucureşti.
La aterizarea pe Aeroportul Otopeni, armata de ziarişti a fost evitată. Până şi actele de identitate i-au fost controlate în avion, apoi Boldea a fost urcat în duba poliţiei, care îl aştepta la scara aeronavei.
Escortat de două maşini, Mihail Boldea a ajuns în timp record în centrul Bucureştiului, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fără cătuşe la mâini, doar flancat de oamenii legii, fostul deputat a fost băgat în sala de judecată la ora 13.30.
La scurt timp a sosit şi avocatul său, iar împreună au avut dreptul de a studia dosarul în care este acuzat de înşelăciune cu imobiliare. Astfel, după o oră de pauză, şedinţa de judecată a fost reluată cu uşile închise.
La încheierea acesteia, avocatul lui Boldea, George Moloman, a declarat că a cerut aducerea dosarului la Bucureşti, pe motiv că deputatul nu mai are încredere în procurorii de la DIICOT Galaţi.
Boldea susţine că procurorul de caz ar fi ştiut că el avea de gând să plece în din ţară, întrucât telefoanele îi erau interceptate cu 48 de ore înainte să părăsească teritoriul României.
Magistraţii instanţei supreme nu l-au audiat pe Mihail Boldea, întrucât deputatul a refuzat să facă o declaraţie în acest moment, însă a fost surprins plângând.
"Clientul meu este obosit. Nu a mâncat nimic de 24 de ore şi nu a dormit în ultimele 70 de ore, dar totuşi se menţine bine", a mai spus avocatul Moloman. În jurul orei 18.00, magistraţii i-au confirmat mandatul de arestare emis în 22 martie, iar deputatul va ajunge în arestul IPJ Galaţi.
Fugar pentru 9 zile
16 martie. Mihail Boldea a fost chemat la DIICOT Galaţi pentru audieri, însă nu a vrut să facă nici o declaraţie.
17 martie. Deputatul a ieşit din România cu maşina personală, prin Vama Giurgiu, a trecut frontiera bulgară, în drum spre Istanbul, Turcia.
18 martie. S-a îmbarcat de pe Aeroportul Internaţional Atatürk, Turcia, spre o destinaţie necunoscută.
19 martie. DIICOT a solicitat încuviinţarea percheziţiei, reţinerii şi arestării preventive a lui Boldea.
20 martie. La orele 17.00, procurorii au obţinut acest aviz, iar la orele 19.00, Boldea a fost dat în consemn la frontieră.
21 martie. În jurul orelor 15.00, au fost obţinute informaţii exclusive de DIICOT, prin e-mail, care arătau că Boldea a plecat din România.
23 martie. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Boldea a fost localizat în Kenya şi că au fost începute procedurile pentru aducerea lui "în patrie". "Am venit cu avionul în Kenya şi am plecat cu maşina în Congo. Nu trebuie să mă caute ei, pentru că vin eu", a spus Boldea pentru Gândul.
25 martie. Preşedintele Băsescu a declarat că deputatul Mihail Boldea este "perfect localizat", dar interesul e să nu fie arestat în altă ţară. "Preşedintele are dreptate. Mă duc la Nairobi ca să mă predau de unul singur. Voi merge la consulat pentru a mi se face formele, pentru a fi însoţit la avion şi a mă întoarce în ţară", a spus Mihail Boldea la RTV. Seara, Boldea s-a predat autorităţilor române din Nairobi, Kenya.