Bolnavii de COVID, liberi să circule pe stradă

#Coronavirus

Cu toate că legea îi obligă pe cei confirmați pozitiv, cu forme ușoare, să stea acasă în izolare, tot legea le oferă „portițe” de a ieși nestingheriți din case. Ba chiar de a călători cu taxiul sau cu mijloacele de transport în comun. Asta deoarece, în valul 5, autoritățile au decis să înființeze centre de evaluare pentru bolnavii cu forme ușoare și medii, la care se pot prezenta singuri, doar cu dovada rezultatului pozitiv al unui test COVID.

Legea nu impune CU CE trebuie să meargă pacientul infectat la centrul de evaluare
Legea nu impune CU CE trebuie să meargă pacientul infectat la centrul de evaluare

Ministerul Sănătății estimează că vor fi deschise circa 230 de centre la nivel național și că va fi o hartă interactivă, astfel încât oamenii să știe care e cel mai apropiat. Cum ajunge la acel centru nu e foarte clar. „Până acum, nu aveai voie să ieși din casă decât cu ambulanța, pentru a te duce la spital. Acum te poți duce la centrul de evaluare cu propria mașină, sau rogi un prieten care a făcut COVID să te ducă, sau poți merge pe jos. În ordinul 1513/2020, actualizat, este doar o recomandare de a se evita utilizarea transportului în comun, fără a interzice explicit acest lucru”, explică pentru Click! Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Cea mai corectă soluție pentru cei care nu au mașină și vor să ajungă la un centru de evaluare este să sune la 112 sau la DSP și să ceară o ambulanță.

Și persoanele aflate în carantină, suspecte de COVID, pot merge să se testeze gratuit la medicul de familie. Astfel, și acestea au voie, conform legii, să părăsească domiciliul și să circule pe stradă. Medicii de familie spun că nu le e teamă să intre în contact cu persoane posibil infectate. „Intram și înainte în contact cu bolnavi. De câte ori nu au venit la cabinet oameni infectați, spunându-ne abia la finalul consultației că sunt «un pic răciți»?! Dar noi suntem vaccinați și riscurile de a face o formă gravă de boală sunt mici. Pentru protecția celorlalți pacienți, recomandăm colegilor medici să programeze testările fie la începutul programului, fie la sfârșit, ideal într-un spațiu dedicat, separat de cabinetul de consultații”, mai spune dr. Raluca Zoițanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net