Bucureşti, penultimul loc din cele 36 oraşe europene destinate afacerilor
Cele mai bune trei destinaţii pentru afaceri sunt, ca şi anul trecut, Londra, Paris şi Frankfurt, notează Mediafax. Pe următoarele poziţii s-au plasat Bruxelles, în urcare cu un loc, şi Barcelona, care a coborât cu o treaptă, comparativ cu 2009, Amsterdam, Berlin şi Madrid.
Studiul a fost realizat prin intervievarea directorilor responsabili de identificarea unor noi destinaţii de afaceri din 500 de companii europene.
La alcătuirea clasamentului s-a ţinut cont de mai multe criterii, considerate importante de companii în deciziile de a loca afacerile, precum calitatea legăturilor de transport cu alte oraşe interne sau externe, telecomunicaţiile, accesul la alte pieţe, disponibilitatea şi cheltuielile cu forţa de munca, costurile cu spaţiile de birouri şi calitatea vieţii angajaţilor.
Pe primele poziţii în topul criteriilor se regăsesc accesul facil la pieţe şi clienţi, element indicat de 61% dintre repondenţi, disponibilitatea personalului calificat (58%) şi calitatea telecomunicaţiilor (55%).
În ceea ce priveşte, accesibilitatea pe piaţă, Bucureştiul se află pe ultima poziţie, coborând 11 locuri, la acest criteriu Capitala înregistrând cea mai mare depreciere.
Tot pe ultimul loc în clasamentul celor 36 de pieţe analizate se află Bucureştiul în funcţie de calitatea legăturilor de transport cu alte oraşe interne sau externe, faţă de 27 anul trecut.
Pe de altă parte, costurile cu spaţiile de birouri clasează Capitala pe poziţia 21, după ce anul trecut în funcţie de acest criteriu Bucureştiul ocupa locul 9.
Şi la capitolul disponibilităţii spaţiilor de birouri, situaţia din Bucureşti s-a înrăutăţit, astfel că acesta a căzut şapte poziţii în clasament până pe 24, menţinându-se însă în faţa unor oraşe precum Roma, Viena, Geneva sau Zurich.
Mai mult, Bucureştiul a pierdut, în favoarea Varşoviei, poziţia de lider în clasamentul realizat după costul cu forţa de muncă pe care a ocupat-o anul trecut, în acest an fiind plasat pe locul cinci.
Costuri cu forţa de muncă mai reduse decât în Bucureşti se înregistrează, potrivit studiului Cushman, în Bratislava, Lisabona şi Istanbul.
După climatul de afaceri asigurat de autorităţi, Bucureştiul a căzut de pe locul 5 în 2009 pe 19 în acest an, iar în funcţie de calitatea vieţii angajaţilor, Bucureştiul a coborât trei o poziţii, pe locul 33, înainte de Budapest, Glasgow sau Atena.
Singurul criteriu la care Bucureştiul a înregistrat progrese a fost cel legat de abilităţile privind limbile străine unde Capitala a urcat de pe locul 29 pe 27.