Buncărele antiatomice, golite de murături, dar tot inutile! „N-ai cum să stai câteva zile în boxele alea”

Războiul din Ucraina continuă cu înverşunare, la aproape opt luni de la invazia armatei ruse. Ce facem în cazul unui atac nuclear? În România, adăposturile de protecţie civilă pot găzdui doar o mică parte din populaţia oraşelor, în cazul în care n-au ajuns depozite de murături, damigene, biciclete şi mobilier vechi, scrie adevarul.ro. 

Martie 2022. Locatarii au primit termen de la Primăria Buzău să golească boxele. Foto: Iulian Bunilă
Martie 2022. Locatarii au primit termen de la Primăria Buzău să golească boxele. Foto: Iulian Bunilă

Ucraina rămâne scena unor bătălii sângeroase, iar conflictul cu Rusia pare departe de final. Ameninţările nucleare lansate de Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, au pus omenirea pe jar.  

Vezi și: Cum contribuie România la Depozitul Apocalipsei. „Seiful” se află în arhipelagul Svalbard

La Buzău, buncărele antiatomice, menite să protejeze populaţia de efectele devastatoare ale unui atac nuclear, au fost golite astă-primăvară. Cele mai multe sunt însă inutile, deoarece n-au curent, apă, sunt insalubre şi au rămas fără instalaţiile de filtrare a aerului contaminat.

Martie 2022. Locatarii au primit termen de la Primăria Buzău să golească boxele. Foto: Iulian Bunilă
Martie 2022. Locatarii au primit termen de la Primăria Buzău să golească boxele. Foto: Iulian Bunilă

Locatarii unui bloc din cartierul buzoian Micro 5 au fost obligaţi să golească subsolul de vechituri, la scurt timp după debutul războiului din Ucraina.

„Ar fi trebuit să urmeze o curăţenie, dar n-a venit nimeni. N-ai cum să stai câteva zile în boxele alea, în caz de bombardament. Subsolul din blocul nostru n-a mai văzut o mână de var de zeci de ani”, se plânge o locatară din blocul aflat pe Aleea Feroviarilor.

În martie 2022, locatarii au primit termen de la Primăria Buzău să golească boxele în care aveau depozitate borcane cu murături, sticle de vin, anvelope şi grămezi de vechituri. Vizaţi de măsură au fost locatarii din peste 30 de blocuri, cele marcate cu triunghiul albastru pe fond portocaliu - simbolul Protecţiei Civile.

Un astfel de buncăr aflat la subsol poate adăposti aproape 400 de suflete. Încăperile ar fi trebuit să aibă energie electrică, toaletă funcţională şi instalaţie de filtrare a aerului. Trecerea timpului şi modificările care au fost făcute în imobile pun sub semnul întrebării funcţionalitatea acestor amenajări. Practic, toate dotările au dispărut.

18 octombrie 2022. Pereţii  s-au umplut de igrasie. Foto: Iulian Bunilă
18 octombrie 2022. Pereţii s-au umplut de igrasie. Foto: Iulian Bunilă
18 octombrie 2022. Uşile adăposturilor  de la subsol sunt  ruginite. Foto: Iulian Bunilă
18 octombrie 2022. Uşile adăposturilor de la subsol sunt ruginite. Foto: Iulian Bunilă

„Au fost distruse instalaţiile de filtro-ventilaţie şi aerisirile. Locatarii au făcut rafturi, uşi, ziduri, boxele erau pline cu bidoane, cauciucuri, cu de toate”, declară Marian Popa, şef Protecţie Civilă în cadrul Primăriei Buzău.

Adăposturile au fost construite la subsoluri pentru ca oamenii să aibă un refugiu în cazul unor dezastre chimice, biologice ori nucleare.

Locatarii n-au încredere în buncăre. Foto: Iulian Bunilă
Locatarii n-au încredere în buncăre. Foto: Iulian Bunilă

Locatarii blocurilor spun că n-au încredere în capacitatea de protecţie a acestor adăposturi.

„Uşile şi zăvoarele sunt ruginite, astfel că nu se mai pot manevra. Mai bine îmi închid geamurile, uşile şi mă baricadez în casă. Rezerve am acolo, în frigider, în debara, ca fiecare, şi cu asta-basta. Mă gândesc însă la copiii ăştia, care sunt viitorul nostru”, spune un vârstnic din cartierul Micro 5.

E nevoie de sute de mii de lei pentru refacerea adăposturilor subterane

Condiţii jalnice sunt la mai toate adăposturile din Buzău. În afară de punctul de comandă, aflat sub clădirea Prefecturii, doar un adăpost din oraş se apropie de standardele impuse, adică are curent, reţea securizată de comunicaţii cu exteriorul şi grupuri sanitare. Sunt însă şi aici lipsuri care îl fac nefuncţional, cum ar fi instalaţiile de recirculare a aerului.

image

„Nici un adăpost n-are sistem electric. E nevoie de instalaţii de filtro-ventilaţie şi de bănci. Multe buncăre nu au toalete şi cadă pentru duş, sunt goale - goale”, adaugă şeful Protecţiei Civile Buzău.

Refacerea buncărelor antiatomice necesită investiţii de sute de mii de lei. O singură baterie din două filtre, conducte pentru aerisire şi motoare pentru ventilatoare costă cel puţin 25.000 de lei.

Pentru întreaga reţea de adăposturi din Buzău sunt necesare cel puţin 25 de baterii. Fondurile ar trebui alocate din bugetul local al oraşului.Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate william george charlotte louis jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
atac de cord Pixabay jpg
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Tarom jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net